Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 22 februarie s-a născut regizorul Artavazd Peleshyan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Artavazd_Peleshyan1

Artavazd Ashoti Peleshyan, în armeană Արտավազդ (Արթուր) Փելեշյան s-a născut pe 22 februarie 1938 la Leninakan. Este regizor armean de filme-eseuri, documentarist în istoria artei filmului, și un teoretician al filmului.

Regizorul Serghei Paradjanov spunea că  Peleshyan este “unul dintre puținele genii autentice în lumea cinematografiei”.

Filmele sale sunt la granița documentarului și amintesc oarecum de activitatea acelor regizori avangardisti ca Bruce Conner, mai degrabă decât de documentarele convenționale. Cele mai multe dintre filmele sale sunt scurte, variind de la 6 minute până la aproximativ 60 de minute. Acestea nu dispun de dialog. Dar muzica și efectele sonore joacă un rol aproape la fel de important ca imaginile vizuale care contribuie la întregul artistic. Aproape toate filmele lui au fost realizate în alb și negru.

Peleshyan este, de asemenea, autorul unor serii de lucrări teoretice, cum ar fi Cinema-ul mea  scrisă în 1988.

Fiind dintr-o țară departe de cercurile importante din domeniul cinematografiei, eforturile  lui Peleshyan nu au fost recunoscute în mod corespunzător de către critica mondială până foarte recent. De la căderea Uniunii Sovietice, el a realizat mai multe scurt metraje, printre care Viața (1993) și Sfârșitul (1994). El trăiește, în prezent la Moscova. Cel mai recent film a fost editat la ZKM | Karlsruhe Film Institute între anii 2005-2006 și nu a fost încă lansat.

mai mult pe https://en.wikipedia.org