Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 21 martie s-a născut Marietta Șahinian, scriitor de origine armeană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

marietta_shaginyanMarietta Sergheevna Șahinian în armeană: Մարիետա Սերգեյի Շահինյան. S-a născut pe 21 martie 1888 la Moscova și a decedat la 20 martie 1982 la Moscova. A fost scriitoare și activistă de origine armeană. A devenit una dintre cei mai prolifice scriitoare experimentând satira și fantasticul.

În februarie 1912 Șahinian a scris compozitorului Serghei Rahmaninov, semnând “Re”. Aceasta a fost prima dintre corespondențele dintre cei doi, care au continuat în următorii 5 ani. Mai târziu, Rahmaninov i-a cerut să sugereze poezii pe care să compună. Multe dintre sugestiile ei au fost folosite de compozitor în opusurile lui ca de exemplu poemele lui Pușkin “Muze”.  În 1913 Marietta i-a dedicat compozitorului primul set de poezii  publicate, “Orientalia”. Dar în anul 1917 Rahmaninov a părăsit Rusia iar corespondența acestora a încetat la acel moment.

Ea a fost criticată pentru multe din scrierile sale de ficțiune, inovatoare, fiind considerată “decadentă” și “burgheză. “Pentru romanele sale despre viața și activitățile lui Lenin a fost distinsă cu Premiul Lenin în 1972. Șahinian a petrecut o mare parte din timpul ei în Crimeea, unde a cumpărat o casă de vară pentru familia ei. Elita boemă rusă se aduna în localitatea Koktebel în fiecare vară acolo unde ea a locuit mult timp.

O planetă mică botezată 2144 Marietta descoperită în 1975 de către astronomul sovietic Liudmila Chernykh a fost numită în onoarea ei.