Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 21 august 1967 s-a născut Serj Tankian, solistul vocal al trupei  System Of A Down

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Născut în Beirut (Liban) în 1967 din părinţi armeni în vremuri tulburi pe scena politică, Serj Tankian a crescut acolo până în 1975, anul în care a emigrat cu familia în Los Angeles. A absolvit Marketing & Business la California State University şi a avut propria afacere: Propriety Vertical Industry Modular Accounting Softare. În acest context a înfiinţat trupa System Of A Down în 1995 împreună cu trei prieteni din comunitatea armeano-americană.

În zece ani, System Of A Down a devenit una dintre cele mai inventive trupe hard rock din generaţia lor. O trupă cu  cap, mesaj şi ambiţia de a evolua neîncetat. Contribuţia adusă de Serj Tankian nu s-a limitat la scrierea versurilor instigatoare şi adesea criptice. Artistul şi-a valorificat vocea influenţată în dezvoltare de muzica tradiţională armeană interpretată chiar de tatăl său. Tankian cântă într-o cadenţă proprie şi personală: o voce abrazivă, stridentă, un tunet violent pentru un moment şi o secvenţă de adâncă melancolie în următorul.

După ce şi-au atins obiectivele, membrii System Of A Down au decis să îşi urmeze propriile drumuri. Tankian şi-a continuat proiectele cu Axis Of Justice, organizaţia  fondată împreună cu Tom Morello, chitaristul Rage Against The Machine şi s-a ingrijit de propria casă de discuri, Serjical Strike Records. Şi-a oferit vocea şi cunoştiintele avute în arta remixărilor mai multor artişti, de la Tool şi Deftones până la Wu Tang Clan şi Notorious B.I.G. A publicat o carte de poezii: “Cool Garden” (2002); best-seller în categoria poezie. În 2003 a înregistrat un album special împreună cu renumitul instrumentist Arto Tunçboyac—yan sub numele SerArt. 

Tankian a concertat, în anul 2010 la Sibiu  în cadrul primului său turneu solo, Elect The Dead.

În anul 2015, cu ocazia centenarului genocidului trupa System Of A Down a demarat  “Wake Up The Souls Tour”, un circuit concertistic internațional care a început la Londra, pe Wembley Arena, și a culminat cu prima apariție a trupei în Piața Republicii din Erevan (Armenia) pe 23 aprilie.