Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR | Pe 20 octombrie 1819 s-a născut compozitorul Karol Mikuli

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Karol Mikuli  sau Karol Pstikyan (în armeană Կարոլ Միկուլի sau Կարոլ Պստիկյան, s-a născut pe 20 octombrie 1819, Cernăuți  și a decedat pe 21 mai 1897, Lemberg. A fost un compozitor, pianist și profesor de muzică armeano-polono-român.

Mikuli (alias Bsdikian) s-a născut la Cernăuți, oraș care făcea parte pe atunci din Imperiul Austriac (în prezent în Ucraina) într-o familie armenească. El a studiat mai întâi medicina la Viena, dar în 1844 a plecat la Paris unde a fost student al lui Frédéric Chopin la cursurile de pian (devenind mai târziu asistentul lui) și al lui Napoléon-Henri Reber la cursurile de compoziție.

S-a întors în țară în 1847, înaintea de începerea Revoluției din 1848. După ce s-a făcut cunoscut ca pianist în cursul concertelor organizate în mai multe orașe din Austria, Rusia și România, în anul 1858 a devenit director artistic al Conservatorului din Lemberg. În 1888 a demisionat din conducerea orchestrei și a fondat o școală privată.

Printre elevii său s-au numărat Moriz RosenthalRaoul KoczalskiAleksander Michałowski, Jaroslaw Zieliński, Kornelia Parnas, Rudolf SchwarzMieczysław Sołtys și Ciprian Porumbescu. El este cel mai bine cunoscut ca editor al lucrărilor lui Chopin. Dover Publications publică în mod curent reeditări ale edițiilor sale din 1879 ale muzicii de pian compuse de Chopin, publicate inițial de F. Kistner (Leipzig). Scopul lui, după cum se menționează în prefața ediției, a fost de a oferi ediții mai fiabile. El a folosit mai multe surse verificate, cele mai multe dintre acestea fiind scrise sau corectate de însuși Chopin. Edițiile sale ale compozițiilor lui Chopin au fost publicate pentru prima oară în America în anul 1895.

Mikuli a luat, de asemenea, note detaliate ale lui comentariilor făcute de Chopin în lecții și i-a intervievat pe martorii la interpretările lui Chopin. Timp de mulți ani el a fost privit ca autoritatea primară cu privire la Chopin și remarcile sale despre compozițiile lui Chopin au fost adesea citate de biografi.

Karol Mikuli a a murit în Lemberg, care făcea parte pe atunci din Austro-Ungaria (în prezent orașul Liov din Ucraina), și este înmormântat în Cimitirul Łyczakowski din Liov. Pe peretele catedralei armene din Liov se află o placă comemorativă cu imaginea sculptată a artistului (sculptorul basoreliefului este sculptorul polonez Cyprian Godebski).

preluare din wikipedia