Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR/ Pe 20 mai 1946 s-a născut Cherilyn Sarkisian LaPiere (Cher)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cher  s-a născut pe 20 mai 1946 sub numele Cherilyn Sarkisian LaPiere. Este o actriță, cântăreață, compozitoare, autoare, producătoare de filme și designer de modă americană de origine armeană. Printre realizările sale în muzică, film și televiziune, a câștigat un premiu Oscar, un premiu Grammy, un premiu Emmy și trei Globuri de Aur, printre altele.

După ce a devenit cunoscută în 1965 ca membră a duo-ului pop/rock Sonny & Cher, a reușit să devină o artistă solo de succes, o stea de televiziune în anii ’70 și o vedetă de cinema în anii ’80.

Cher s-a născut în El Centro, California pe 20 mai 1946. Tatăl ei, John Sarkisian, era un refugiat armean care lucra ca șofer de camion. Mama ei, Georgia Holt, născută sub numele Jackie Jean Crouch.Părinții lui Cher divorțaseră când aceasta era foarte mică, fiind crescută în mare de mama sa, care se căsătorise cu Gilbert LaPiere, un bancher care o adoptase pe Cher. Datorită problemelor financiare, mama lui Cher a dat-o în grija unor alți oameni când aceasta era încă copil. Mai târziu, când Cher a început să ia lecții de actorie, mama sa i-a oferit banii necesari. Din cauza diagnosticării cu dislexiela vârsta de 16 ani, aceasta a fost nevoită să abandoneze studiile liceale.

La începutul anilor ’60, Cher l-a întâlnit pe Sonny Bono, fiul unor imigranți sicilieni ce lucra ca distribuitor la o băcănie. Încercând să descopere succesul muzical, trimitea adesea cântecele compuse de el diferitelor case de discuri de pe Sunset Boulevard. Șansa i s-a oferit odată cu postul de asistent pentru celebrul producătorul muzical Phil Spector. În timpul petrecut cu Spector, Bono și-a perfecționat modul de a compune și a aranja versuri pe note.  În aceeași perioadă a întâlnit-o pe Cherilyn Sarkisian, atunci în vârstă de 16 ani. După ce a reușit să-i găsească un servici angajând-o ca și cântăreață de back-up pentru The Ronettes, Bono a convins-o pe timida Cher să se lanseze solo. În 1964 Cher și-a lansat primul disc single, „Ringo, I Love You”, o piesă de dragoste dedicată lui Ringo Starr (membru Beatles), sub pseudonimul Bonnie Jo Mason însă din cauza vocii ei joase, mulți oameni au crezut că piesa este cântată de un bărbat, lucru neacceptat atunci.Din această cauză, piesa nu s-a clasat în niciun top, iar radiourile au refuzat să o difuzeze. În urma eșecului, Bono a convins-o că cei doi ar trebui să formeze o pereche, pe lângă cariera ei solo. Inițial s-au lansat sub pseudonimele Caesar and Cleo, dar primul lor single, „The Letter”, a fost un eșec. Următoarele piese promovate, „Do You Wanna Dance” și „Love Is Strange” au avut aceeași soartă. Din cauza insuccesului proiectului, și-au schimbat imaginea într-una hippie și numele de scenă în Sonny & Cher.

Inspirat de viața lui Cher, Bono a compus „Baby Don’t Go”. Cântecul a reprezentat primul lor succes, atingând locul 8 în Statele Unite și 11 în Regatul Unit, cu toate că albumul nu a făcut mare vâlvă.

În vara anului 1965 Cher și-a lansat primul disc single sub acest nume, o preluare după Bob Dylan. Piesa a devenit un succes de top 20 în Billboard Hot 100 și top 10 în UK Singles Chart. Cher și-a continuat cariera solo în paralel cu cea de membră a grupului Sonny & Cher.

Cher a apărut și în multe filme, dovedindu-și talentul, și ca actriță. A jucat în ”Good Times” (1967), ”Chastity” (1969), ”Come Back to the Five and Dime”, ”Jimmy Dean, Jimmy Dean” (1982), ”Silkwood” (1983), ”Mask” (1985), ”Visătorii” (1987), ”Vrăjitoarele din Eastwick” (1987), ”Moonstruck” (1987), ”Sirene” (1990), ”Faithful” (1996), ”If These Walls Could Talk” (1996). Perfomanța bună în filmul ”Silkwood” i-a adus o nominalizare la Academy Award for Best Supporting Actress în 1984, iar pentru rolul din ”Moonstruck” a câștigat premiul Oscar pentru Cea mai bună actriță în 1988.

Citește mai mult pe https://ro.wikipedia.org