Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 2 aprilie 1897 s-a născut justițiarul armean Soghomon Tehlirian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Soghomon Tehlirian s-a născut la 2 aprilie 1897 într-o familie protestantă din Pakaridj, un mic sat situat la intersecția orașelor Trebizond și Erzeroum.
Tânăr activist al Federației Revoluționare Armene Dașnakțutiun, s-a oferit voluntar pentru Operațiunea Nemesis, care avea ca scop executarea condamnărilor la moarte ale Instanțelor marțiale turcești din 1919-1920, pronunțate în contumacie. Soarta îl va desemna ca executant și principal responsabil al comando-ului care a vizat lichidarea lui Talaat Pașa, principalul organizator al genocidului armean căruia i se atribuie ordinul de a „ucide fără excepție toți bărbații, femeile și copiii armeni”.
La sfârșitul unei căutări de mai bine de un an, Tehlirian l-a ucis la 15 martie 1921, cu un glonț de revolver, în plină zi și în prezența a numeroși martori, la Berlin pe Talaat Pașa. Refuzând să fugă, a fost arestat de poliția germană.
În urma procesului din 2 și 3 iunie Instanța de Judecată l-a achitat pe Tehlirian. Procesul a fost răsunător, iar rezultatul său este interpretat ca o condamnare morală a celor responsabili de genocidul armean.
Poporul armean a făcut un adevărat cult pentru acest justițiar și i-a rezervat primire extraordinare în timpul numeroaselor întâlniri publice organizate în cinstea sa.
Moartea sa la San Francisco (SUA) la 23 mai 1960 a dus la o înmormântare emoționantă în prezența unei imense mulțimi.

vezi și articolul 15 martie 1921 Ziua când Sogomon Tehlirian l-a executat pe Talaat Pașa