Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 19 septembrie 1869 s-a născut marele umorist Ervant Odyan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ervant Odyan s-a născut pe 19 septembrie 1869 la Constantinopol  și a decedat în 1926 la Cairo.  Este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori armeni de satiră, contemporan cu celălalt mare umorist Hagop Baronian. Scrierile lui Odyan,  includ romane și scurte povestiri,  în care prezintă, în mod umoristic, viciile omenirii. Avea abilitatea unică de a concepe și scrie povesti  aproape în orice moment. A fost, de asemeni, traducător și jurnalist.

În 1915, în timpul genocidului armean Ervant Odyan a fost deportat de la Istanbul în deșertul sirian. A reușit să scape devenind  traducător pentru oficialitățile germane din Deir-es-Zor, deoarece cunoștea franceza și turca. În 1918, după Primul Război Mondial, el s-a ocupat de orfanii rămași din deportările în deșerturile Siriei și de a-i plasa în orfelinate. Singura sa sursă reală de venit a fost scrisul. El a părăsit Constantinopolul în 1922 și a trăit în București și în diferite orașe din Orientul Apropiat. Odyan a petrecut ultimele zile ale vieții sale în Cairo, Egipt, unde a fost îngropat.

Cele mai celebre lucrări ale lui sunt trilogia epicului tragicomic al tovarășului Phangiuni:

Misiune la Dzablvar. Discurs socialist al tovarășului Phangiuni (1911)

Tovarășul Phangiuni în Vaspurakan (1914)

Tovarășul Pangiuni în exil (1923)

Cele trei lucrări sunt scrise în formă epistolară care povestesc despre evenimentele suprarealiste între comic și grotesc dintr-un sat armean deranjat de activitatea politico-misionară a tovarășului Panciuni care milita pentru lupta de clasă într-un sat îndepărtat din fostul Imperiu Otoman.