Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 19 martie 1879 s-a născut Aram Manukian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Aram Manukian, numit și Aram (19 martie 1879 – 29 ianuarie 1919), a fost un revoluționar armean, om de stat și  membru de frunte al Federației Revoluționare Armene (Dașnacțutiun). Este fondator al Primei Republici Armene.

S-a născut în satul Zeyva, astăzi David Bek, aflat în gubernia Elisavetpol din Imperiul Rus. În 1903, a participat la apărarea orașelor Elisavetpol și Kars alături de Federația Revoluționară Armeană (FRA). După o ședere la Geneva, s-a întors în 1911 pentru a fi unul dintre conducătorii FRA în regiune.

În primele luni ale Primului Război Mondial, el a mediat cu oficialii otomani locali pentru a descuraja tensiunile în creștere până la jumătatea lunii aprilie 1915, când forțele turcești au asediat orașul Van. A condus auto-apărarea armenească de succes a orașului Van. Drept urmare, mii de armeni nu au fost deportați și masacrați de guvernul turc în timp ce Genocidul armean era în plină desfășurare. El a servit pentru scurt timp ca șef al guvernului provizoriu în Van.

După Revoluția Rusă și prăbușirea frontului caucazian în anii 1917-1918, Aram a fost “dictatorul popular”  al zonei neocupate din jurul orașului Erevan. În mai 1918, a organizat apărarea împotriva armatei turce  care a fost oprită efectiv în urma bătăliei de la Sardarabad, împiedicând distrugerea completă a națiunii armene. Manukian a jucat un rol important în proclamarea Primei Republici a Armeniei și a servit ca ministru al afacerilor interne în primul guvern. El a murit de tifos în ianuarie 1919, la vârsta de 40 de ani.

S-a remarcat prin abilitatea sa de a uni diferite segmente ale societății pentru o cauză comună. Este considerat de mulți ca fondator al Primei Republici a Armeniei. În timpul perioadei sovietice el, împreună cu alți Dashnaki proeminenți, au fost, în mare măsură ignorați. După 1990 moștenirea sa a fost reevaluată în Armenia independentă. S-au împlinit 140 de ani de la nașterea acestui erou al poporului armean.

  • 23
  •