Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 19 iulie 1960 s-a născut regizorul Atom Egoyan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Atom_egoyan

Atom Egoyan, născut pe 19 iulie 1960 este un regizor canadian, scriitor, producător și actor. S-a lansat cu filmul  Exotica (1994), apreciat de critici a urmat   drama The Sweet Hereafter (1997) Cel mai mare  succes  comercial l-a avut cu thriller-ul erotic Chloe (2009). Egoyan a fost nominalizat la doua premii Oscar: Cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu adaptat, pentru The Sweet Hereafter. În 2002 realizează filmul Ararat cu subiect legat de Genocidul armean. De altfel în 1993 Egoyan realizase încă un film cu temă armenească, Calendar. El a câștigat, de asemenea, mai multe premii la Festivalul de Film de la Cannes, Festivalul Internațional de Film de la Toronto, Genie Awards.

Filmele  lui explorează adesea teme de înstrăinare și izolare, cu personaje ale căror interacțiuni sunt mediate prin intermediul tehnologiei, birocrație sau alte structuri de putere.220px-Calendar_FilmPoster

În anul 2015, Egoyan a primit General Performing Arts Award din partea Guvernatorului Canadei, cea mai înaltă distincție a Canadei în domeniul artele și spectacolului.

Ultimul său film, care rulează și pe ecranele din România, se numește Remember („Răzbunarea amintirilor”)  un thriller captivant în care cel mai întunecat capitol din istoria secolului al XX-lea se suprapune violent peste o misiune contemporană de răzbunare.

În anul 2010, cu prilejul sărbătoririi a 50 de ani  de la naşterea lui Atom Egoyan, a apărut la Erevan o culegere întocmită şi redactată de  Z A V E N    B O Y A J Y A N (Editura „Antares”, 2010)  Era pentru prima dată când se prezenta în limba armeană biografia şi întreaga creaţie a celebrului regizor şi scenarist armean din Canada, printr-o analiză destul de detaliată, acordându-se un loc special componetei armene a universului cinematografic al lui Egoyan şi, mai ales, filmului „Ararat”.egoian_ cop

Editura Ararat a publicat, în limba română, acest volum în traducerea  Madeleine Karacașian.

Ararat_1