Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 19 februarie 1869 s-a născut Hovhannes Tumanyan “poetul tuturor armenilor”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Tumanyan

 
Hovhannes Tumanyan (armeană: Հովհաննես Թումանյան) s-a născut pe 19 februarie 1869 și a decedat la 23 martie 1923. A fost un scriitor armean și activist public. Este considerat a fi poetul național al Armeniei.

Tumanyan a scris poezii, catrene, balade, romane, fabule, articole critice și articole jurnalistice. Opera sa a fost scrisă în mare parte în formă realistă, de multe ori cu o centrare asupra vieții de zi cu zi din timpul său. Născut în satul istoric Dsegh în Regiunea Lori, Tumanyan sa mutat la o vârstă fragedă la Tiflis, care era centrul culturii armene în Imperiul Rus la sfârșiul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. El a devenit curând cunoscut în societatea armeană pentru lucrările sale simple, dar foarte poetice.

Multe filme de animație au fost adaptate din lucrările lui Tumanyan. Două opere: Anush (1912) de Armen Tigranian și Almast (1930) a lui Alexander Spendiaryan, au fost scrise pe baza textelor sale.

Din opera sa au apărut, în România  volumele „Poezii“, Editura Univers, Bucuresti, 1973 ( traducere de Meline Poladian Ghenea ) și „Scrieri alese“, Editura Ararat, 2000 ( traducere de Meline Poladian Ghenea)

sursa https://ro.wikipedia.org