Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 17 iulie 1927 s-a născut Meline Poladian Ghenea, istoric, muzicolog și traducător

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

S-a nascut la 17 iulie 1927 la Bucuresti. Parintii, tatal, profesor arhitect Ohanes (Onig) Poladian, mama, Aevart (nascuta Diradurian). Dupa absolvirea cursului primar si secundar la Institutul „Notre Dame de Sion“ din Bucuresti, urmeaza Facultatea de Filozofie-Istorie a Universitatii „C. I. Parhon“ din Bucuresti, sectia Filologie moderna, între anii 1946-1950.

Între anii 1958-1962 este studenta la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din Bucuresti, Facultatea de Compozitie, Dirijat, Pedagogie, Muzicologie, specialitatea Muzicologie. În paralel, în particular, ia lectii de canto.

Casatorita între anii 1955-1958 cu compozitorul Dumitru Capoianu, iar din 1965 cu Cristian Ghenea, medic si muzicolog, decedat în 1985.

Din studentie, în anii 1947-1948, colaboreaza cu reportaje si cronici la ziarul „Natiunea“ al lui George Calinescu, dupa care, timp de trei ani, lucreaza la Ministerul Industriei Usoare. Între anii 1952-1971 este redactor, redactor principal si realizator de emisiuni la Radioteleviziunea Româna, ca muzicolog. Dupa 1972 si pîna în 1979 este redactor principal si responsabil de publicatii la Centrul de Informare si Documentare al Consiliului de Cultura si Educatie Socialista în calitate de muzicolog. În 1982 se pensioneaza.

Activitatea profesionala: Emisiuni de muzicologie (muzica de camera, simfonica, de opera, teorie, informare muzicala etc.), programe de sala si stagiuni muzicale ale Orchestrelor simfonice si de studio ale Radioteleviziunii Române, în ciclul „Activitatea muzicala“ din Bucuresti, din centrele muzicale ale tarii si din lume, transmisiuni si înregistrari muzicale, prezentari pe anvelope de discuri ale Casei Electrecord, emisiuni literare, cronici, articole, recitaluri de lieduri, concerte, participarea cu solisti la opera-concert, conferinte.

Lucrari de armenologie: „Arta preistorica si antica din regiunea caucaziana“ (cu prefata de Vasile Dragut), Editura Meridiane, Bucuresti, 1988; „Epoca de aur a culturii armene – sec. IV-VII“, (Cuvînt înainte de Al. Dutu), Editura Holding reporter, Bucuresti, 1995, „Débuts de l’habitat dans la région transcaucasiene et des contributions au developement de l’habitat prehistorique“, în „Revue Roumaine d’Historie Art“, Editura Academiei Române, Bucuresti, volumul XXVI, 1989, „Ipostaze ale simbolului cruciform în arta armeana“, Editura Ararat, 2001; „Armenia – leaganul «covoarelor persane»“ în „Ani“, editura Ararat, Bucuresti, volumul I; „Komitas – viata si opera“, în „Ani“, editura Ararat.

Meliné Poladian Ghenea a realizat si traduceri din literatura armeana. Dintre acestea mentionam: Hovhannes Tumanian: „Poezii“, Editura Univers, Bucuresti, 1973; Raffi: „David-beg“, cu prefata, tabel cronologic, note explicative, Editura Minerva – Biblioteca pentru toti, 1976, Raffi: „Samvel“ Editura RAO, 2000, „Nebunul” Editura Ararat 2004; Hovhannes Tumanian: „Scrieri alese“, Editura Ararat, 2000.

Totodata desfasoara o intensa activitate stiintifica, pedagogica si sociala. Între anii 1990-1992, în calitate de membru a Comitetului director al Uniunii Armenilor din România, a initiat si a pus bazele gradinitei si scolii cu predare în limba armeana, în Bucuresti; organizeaza si participa la Simpozionul „H. Dj. Siruni“ din 15-16 decembrie 1990, la centenarul nasterii cărturarului.

Organizeaza si sustine conferinte, mese rotunde, expozitii, în cadrul U.A.R. Participa cu comunicarea: „H. Tumanian” la sesiunea de comunicari a Societatii de Orientalistica de pe lînga Academia Româna, cu prilejul aniversarii U.N.E.S.C.O. a centenarului nasterii scriitorului. Între anii 1992-1995, în calitate de conferentiar, sustine cursul „Epoca de aur a culturii armene“ (secolul IV-VII) la Universitatea Populara Bucuresti. Din 1995 este lector universitar, titulara cursului de Literatura armeana si Armenologie la Facultatea de Filologie a Universitatii Bucuresti, catedra de limbi clasice si orientale.

A fost membră a Uniunii Ziaristilor din România (1956); Artistă lirică liber profesionistă, specialitatea: canto clasic (1963); membră a Societătii de Studii orientale de pe lînga Academia Româna; membra a Uniunii Scriitorilor din România.

Pentru activitatea depusa în promovarea si popularizarea istoriei si culturii armene a fost distinsa cu Premiul si Diploma de Excelenta de catre Uniunea Armenilor din România (1998).

S-a stins din viață la București, pe 10 octombrie 2009.

informații preluate din volumul „Armeni de seama din România“, vol. I, de Simion Tavitian