Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 17 iulie 1871 s-a născut marele pictor Hovhannes Aivazovsky

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 Ivan Konstantinovici Aivazovsky (în armeană Հովհաննես Այվազովսկի – Hovhannes Aivasovsky, original Aivazian) s-a născut  17 iulie 1817 la Feodosia și a murit pe 19 aprilie 1900 la Feodosia,( Imperiul Rus) A fost un pictor rus de origine armeană și membru al Academiei de Arte din Sankt Petersburg, care a trăit și lucrat în Crimeea.

Descindea dintr-o veche familie de negustori armeni din portul Feodosia de la Marea Neagră, emigrată în Europa, venind din Armenia Otomană în secolul al XVIII-lea, trecând prin Galiţia, Moldova şi Bucovina.

Aivazovsky este renumit pentru peisajele cu întinderi de apă, acestea constituind mai mult de jumătate din picturile sale. Astfel, a introdus figuri de marinari și de pescari în luptă cu furtuna. De asemenea, a reprezentat scene de bătălie din Războiul Crimeii. Se remarcă forța și veridicitatea eroismului marinarilor și al comandanților flotei ruse.

Aivazovsky a fost un pictor prolific, a realizat peste 6.000 de picture. În 1880,  a fondat în locuinţa sa din Feodosia un muzeu de artă, deschis până în zilele noastre și care conține peste 400 din creațiile sale.

Trei peisaje marine ale sale sunt expuse în Muzeul de Artă al României.

În anul 2017 a fost inclus în Calendarul UNESCO la 200 de ani de la nașterea sa iar Galeria Națională de Artă din Armenia a organizat expoziția intitulată “Hovhannes Aivazovsky: Creativitate”, dedicată aceleiași aniversări.

vezi mai mult pe https://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Aivazovsky

The Ninth Wave (1850, Russian Museum, Saint Petersburg) is considered Aivazovsky’s most famous work