Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 27 aprilie 1914 s-a născut poetul Hovhannes Șiraz

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Hovhannes  Șiraz (în armeană Հովհաննես Շիրազ)  s-a născut pe 27 aprilie 1914  și a decedat pe  14 martie 1984.  A fost unul dintre cei mai mari poeți ai Armeniei.

Șiraz, pe numele său real, Onik Tadevosi Karapetyan s-a născut în orașul Alexandropol, pe atunci parte a Imperiului Rus (acum Gyumri, Armenia). Tatăl său, Tadevos, era păstor iar mama sa, Astghik, era brodeză. A fost singurul fiu al părinților săi, născut după surorile Gohar și Mariam. Hovhannes avea cinci ani când tatăl său a fost ucis de turci. În 1932 muncește într-o fabrică textilă și, în ziarul întreprinderii Manațagorț, îi apar primele poezii. Urmează cursurile Facultății de filologie a Universității din Erevan (1937-1941).

Debutează editorial în 1935 cu volumul Sosirea primăverii. Are peste 30 de titluri din care cităm poemul liric Siamanto și Khagezare (1935), Țara soarelui (1938), Cântare Armeniei (1940),  Monument mamei mele ( 1968). A fost căsătorit, un timp, cu renumita poetă Silva Kaputikian iar fiul lor a fost sculptorul Ara Șiraz.

Hovhannes Shiraz a fost  cel mai iubit și respectat poet dintre toți armenii. A fost cel mai strălucit apărător al limbii armene și al identității armenești în patrie și în Diaspora. Trupul lui Hovannes este înmormântat la Erevan, în Pantheonul Komitas, al personalităților armenești.

Muzeul memorial Hovannes Shiraz a fost deschis pe 27 septembrie 2003 în localitatea natală Gyumri.

ÎN INIMĂ, O, PATRIA MEA SFÂNTĂ

În inimă, o, patria mea sfântă,

În inimă te port eu, nu pe limbă!

Iar inima-mi, de-ar fi să cadă-nfrântă,

Înfrângerea în steag al tău mă schimbă.

Iubirea mea nu-n cântec se arată –

Ci tu să știi,o, patrie vitează,

Că dușmanul de te rănește-o dată,

De zece ori pieptul meu sângerează.

Șiraz și Saroyan

O, patrie, al tău sunt pe vecie,

Și de va fi să ard pe greu-ți drum,

Cu totul am să ard, ca o făclie

Din care nu rămâne nici un scrum.