Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 16 noiembrie 1894 s-a născut pictorița Nutzi Acontz

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Nutzi Acontz (Popovici Ana)  s-a născut pe Focșani și a decedat la 19 decembrie  , la București. A fost o pictoriță română provenind dintr-o stirpe armeană stabilită de multă vreme în Moldova, la Iași. Scriitorul Aurel Leon realizează în volumul IV din seria de evocări “Umbre” – acest portret fizic al pictoriței:

“O fată scundă cu obrazul rotund de orientală și frunte înaltă sub bascul așezat pe cosițe întunecate. Atrăgea în primul rînd lumina ochilor ei, ceva ca o stare de extaz. Mai tîrziu m-am convins că Nuți Acontz era acordată cu pictura, pe care o făcea, cu transparențe prețioase, parcă rezultatul unei lungi elaborări dar, de fapt, spontane, alături de brusca izbucnire a petei de culoare neașteptată în registrul calm din cadru.”

A studiat la Școala de Belle Arte din Iași (1914) cu profesorii Constantin Artachino, Gheorghe Popovici și Emanoil Bardasare.

După terminarea studiilor artistice, a lucrat pentru puțin timp ca profesoară de desen la Focșani și Constanța, iar din anul 1930 s-a stabilit la București și s-a dedicat exclusiv picturii. Genurile sale predilecte au fost peisajul, natura statică, florile, scenele de interior și, în mai mică măsură, portretul și compoziția figurativă.

La Balcic, unde i-a cunoscut pe Nicolae Tonitza, Francisc Șirato, ea a lucrat multe peisaje dobrogene de un rafinament cromatic acoperind un registru larg, care o distinge și o individualizează. Lucrările sale se află în colecții de artă din țară și din străinătate.

după wikipedia

 

Albumul dedicat lui Nutzi Acontz dovedește că autorul său crede în acest „altceva”, simte nevoia acestui „altceva” care este, după cum spune același Andrei Pleșu, „o ieșire din îngrădire, un salt în afara granițelor, o trecere spre teritoriile eliberate de economia hotarelor… o sursă de inițiere în lumea fabuloasă a artelor”.

Vezi articolul semnat de Anais Nersesian în Ararat cu titlul

Nutzi Acontz și-ar merita din plin prestigiul în oricare din școlile de artă europene ale epocii…

Stradă dobrogeană