Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR | Pe 16 martie 1936 s-a născut Raymond Vahan Damadian inventatorul scannerului RMN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Raymond Vahan Damadian s-a născut la 16 martie 1936 și este un om de știință american de origine armeană care a participat la dezvoltarea scannerului/aparatului imagisticii prin rezonanță magnetică (RMN) în anii 1970.

Damadian este de origine armeană, născut la New York. A studiat matematica la Universitatea din Wisconsin-Madison în 1956, apoi a intrat la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York în 1960.

În 1970, el a prezentat o serie de lucrări privind diferitele răspunsuri prin rezonanță magnetică dintre țesuturile sănătoase și cele canceroase în revista Science. El a spus că poate îmbunătăți diagnosticul de cancer, așa că a dezvoltat scannerul RMN.

Deși a construit, în condiții incredibil de dificile, primul sistem de imagistică (mergând, din lipsă de fonduri, să prelucreze diferitele părți constitutive ale mașinii sale cu propriile mâini cu ajutorul a doi studenți), juriul care a decernat premiul Nobel, în anul 2003, cercetătorilor Paul Lauterbur și Peter Mansfield pentru dezvoltarea tehnologiei imaginilor prin RMN nu a recunoscut munca lui Damadian, probabil din cauza ideilor sale creaționiste, declanșând un scandal fără precedent în istoria acestui prestigios premiu. Filosoful agnostic Michael Ruse, un oponent ferm al creaționismului, s-a exprimat astfel în uimirea sa: „Mă surprinde ideea că lui Raymond Damadian i s-a refuzat această justă onoare din cauza credințelor sale religioase.”

Biografia sa emoționantă și exemplară este relatată în cartea „O mașinărie numită indărătnică”.

după wikipedia