Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 15 octombrie 1920 s-a născut regizorul Henri Verneuil (Achod Malakian)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Henri Verneuil, pe numele său real  Achod Malakian, s-a născut pe 15 octombrie 1920 la Rodosto (Tekirdagh) în Turcia și a murit pe 11 ianuarie 2002 în Bagnolet (Franța). A fost un regizor și scenarist francez de origine armeană. De altfel el și-a povestit copilăria în ultimele două filme care formează dipticul  Mayrig și 588, rue Paradis,  filme bazate pe romanul autobiografic Mayrig apărut în 1991. Romanul a fost tradus și în românește de Silvia Burdea și a apărut la editura Ararat în anul 2000.

În decembrie 1924, micul Ashod,  în vîrstă de  4 ani sosește la Marsilia, cu familia lui supraviețuitoare  a Genocidului Armean din Imperiul Otoman.

După ce a studiat la Școala de Arte și Meserii din Aix-en-Provence unde a absolvit în 1941, a devenit jurnalist la revista  Horizon în 1944.

În 1947 are loc prima sa întâlnire cu Fernandel distribuit într-un  scurtmetraj despre Marsilia intitulat  Escale au soleil. Fernandel era  deja renumit și  este de acord să filmeze cu un regizor necunoscut.

În 1949, se  mută  în Paris, unde obține  un post de asistent director. În același timp, a regizat câteva scurtmetraje.

El obține, cu filmele sale un  succes sigur abordând  genul  comedie, melodramă, film de suspans  în care apar  vedete în plină strălucire (Fernandel, Jean Gabin, Alain Delon, Jean-Paul Belmondo).

Marile succese din filmografia sa au fost  Inamicul public numărul 1, Oaia cu cinci picioare, Clanul sicilienilor, Panică în oraș, Cu I de la Icar, Căpcăunii.