Redactor

CALENDAR | Pe 14 octombrie 1794 apare primul periodic armean, „Azdarar”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În 1772 o tipografie armeană a fost înființată în India. Ca urmare în orașul Madras, apare la 14 octombrie 1794 primul periodic armean, ziarul „Azdarar” editat de preotul Harutyun Shmavonyan. A funcționat până în martie 1796. În acest timp, a publicat 18 numere cu un volum total de 965 de pagini.

Ziarul a reapărut după mai bine de 200 de ani, în 2007 la Calcutta. A fost editat de astronomul american-armean Nora Andreasyan și Martik Sargsyan.

Cuvântul „Azdarar” în traducere înseamnă „Vestitor”.

Preotul Harutyun Shmavonyan (1750-1824), redactor și fondator al „Azdarar”, a fost recunoscut ca părintele jurnalismului armean. Shmavonyan s-a născut în Shiraz, centrul cultural al Iranului. După moartea subită a celor doi fii ai săi, Shmavonian s-a mutat din orașul aglomerat pentru a studia persana, pe care a stăpânit-o în cele din urmă. A ajuns în Madras unde a activat ca preot. La 14 octombrie 1794, a publicat ziarul „Azdarar”, care prezenta știri din toată lumea și știri de afaceri, în limba armeană pentru coloniștii din Madras.

Din motive necunoscute, ziarul a apărut doar 18 luni. După cum a scris istoricul și cronicarul orașului Matiah în cartea sa Tales of Old and New Madras„Ziarul, din păcate, nu a fost publicat pentru mult timp și unele încercări de a-l reînvia, de asemenea, au eșuat”.

Despre acest ziar în limba armeană se știu puține astăzi. 

Cu toate acestea, „Azdarar” al lui Shmavonyan a avut un impact nu doar asupra comunității locale, ci și asupra întregii lumi. Publicația a fost considerată prima care a vorbit despre originile naționalismului armean. „Aceasta a fost prima încercare de a vorbi în favoarea unei comunități care era împrăștiată în multe orașe portuare”, a spus Hari Vasudevan, profesor emerit la Universitatea din Calcutta. Aniversarea centenarului apariției ziarului a fost sărbătorită în 1894 de jurnaliştii armeni la Veneția, Viena, Marsilia, Constantinopol și multe alte orașe.

„Azdarar” era un ziar care i-a ajutat mult pe cititorii armeni din secolul al XVIII-lea. Întrucât comunitatea armeană era formată, în principal, din comercianți, mai multe pagini din fiecare număr au fost dedicate informațiilor comerciale disponibile publicului, cum ar fi programele de transport comercial în portul Madras, listele de prețuri ale diferitelor mărfuri vândute pe piețele locale și reclame pentru bunuri de vânzare.

Părintele Shmavonyan însuși, în primul său editorial, a remarcat că principalul scop era „să ofere știri utile tinerei comunități de atunci și mai ales oamenilor de afaceri din Madras”. Dar în „Azdarar” exista o mare varietate de articole. Pe lângă știrile de afaceri, fiecare număr conținea și știri sociale și politice despre diferite comunități armene din India. Periodicul avea și secțiuni cu știri din Europa, care au fost preluate și traduse din ziare în limba engleză din India și Europa.

Potrivit lui Hari Vasudevan, apariția regulată a unui ziar armean a fost destul de neobișnuită. „Publicarea unui periodic non-englez, non-european nu a fost ceva foarte comun”, a spus el. 

Se bănuiește că ziarele și periodicele britanice de atunci au avut o mare influență asupra presei armene. Întrucât britanicii erau concurenții lor în comerț a fost necesar ca armenii să-și țină comunitatea la curent cu cele mai recente evoluții în domeniul comerțului.  Multe dintre inovațiile acestui ziar au fost adaptări creative ale ziarelor în limba engleză care abia începeau să apară în India, inclusiv ideea de a prezenta informații relevante pentru comunitatea de afaceri într-un forum.
Negustorii armeni au călătorit constant, dar erau uniți cultural prin bisericile pe care le construiau și credința creștină. „Azdarar” este considerată una dintre primele încercări non-religioase de a uni comunitatea. Astăzi, în biserica din Madras, care se află la 4000 de kilometri de Armenia, inscripția de pe mormânt este o mărturie a primei voci a armenilor.

Gabriel Antonie LAZAROVICI

Sursă: armeniangc.com/internet

Leave a Reply

Your email address will not be published.