Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 14 mai 1840 s-a născut istoricul pr. Grigor Govrighian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Grigor Govrighian, ( în armeană Գրիգոր Գովրիկյան ) a fost istoric și preot mekhitarist. S-a născut pe 14 mai 1849 la Gherla și a murit pe 20 ianuarie 1931 la Viena.
A studiat la Școala armeană din Gherla, apoi a studiat la mănăstirea Congregației Mekhitariste din Viena. 1909 a fost ales stareț general al aceleiași congregații. El a lucrat ca pedagog la Viena, Constantinopol, Gherla și Elisabethopol ( Dumbrăveni).

Împreună cu Khachik Sonkotyan (Szongott Kristóf ) întemeiază și re­dactează publicația de armenologie „AR­ME­NIA” , în limba maghiară. A scris articole în „Europa”, „Bazmavep” și alte publicații periodice. A publicat o monumentală lucrare, în trei volume, dedicată istoriei Elizabethopolisului (actual Dumbrăveni)) și o istorie a orașului Gherla, scrisă în colaborare cu Khachik Songotyan. Împreună cu P. Ferhatyan a întocmit lista manuscriselor armenești din Gherla, doar o parte fiind publicate.

Dintre lucrările scrise de el menționăm „Geografie superioară” (1877), „O scurtă istorie generală” (1879), „Hayk Elizabethopolis Transilvania” (Vol. I II și III Viena -1893, 1899, 1904), „Metropola armenilor din Transilvania” ( Viena – 1896, cu Kh. Songotyan), și alte cărți. A murit la Viena la 20 ianurie 1931.