Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 14 februarie în Biserica Armeană se sărbătorește Întîmpinarea Domnului ( Dearăntaraci)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

tearndaraje-ejm-4

Întâmpinarea Domnului este una dintre sărbătorile fixe ale Bisericii Armene și se sărbătorește la patruzeci de zile după Crăciun, pe data de 14 februarie. Întâmpinarea Domnului înseamnă „Venirea înaintea Domnului” sau „Ieșirea Înaintea Domnului” iar mesajul acesteia este chemarea de ieșire înaintea Domnului. Așa cum Hristos s-a plecat din ceruri și a venit înspre noi întru mântuirea noastră, așa și noi trebuie să mergem în întâmpinarea Lui.

Prin  decizia Catolicosului Patriarh al Tuturor Armenilor această zi este considerată și Ziua Binecuvântării tinerilor căsătoriți.

Focul de Întâmpinarea Domnului

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este una dintre acele sărbători în care, credincioșii, după ieșirea din biserică, petrec prin obiceiuri și festivități proprii. Obiceiuri numeroase și tradiții din Vechiul Testament și epoca precreștină, s-au transformat prin venirea lui Hristos în lume luând înțelesuri creștinești. Unul dintre aceste obiceiuri este focul din ziua sărbătorii Întâmpinarea Domnului. Acesta este un obicei care ne-a parvenit din cele mai vechi timpuri. Popoarele din vechime dădeau o foarte mare importanță focului, atribuindu-i puteri purificatoare. După obiceiul creștinesc, în seara de ajun a acestei sărbători, se aprinde focul în curtea bisericii și în curțile caselor credincioșilor. Peste foc sar noii căsătoriți, precum și rudele acestora și vecinii. Se credea că săritul peste foc îndepărtează boala, ghinionul și toate celelalte lucruri rele.

citește mai mult pe https://www.araratonline.com