Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 14 decembrie 1924 s-a născut soprana Gohar Gasparian supranumită „Privighetoarea armeană”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Gohar Gasparian (în armeană Գոհար Գասպարյան) s-a născut pe 14 decembrie 1924CairoEgipt și a decedat în 16 mai 2007, la Erevan. A fost  solistă de operă  cunoscută ca „Privighetoarea armeană”, deținătoarea mai multor distincții primite de-a lungul carierei, printre care Premiul de stat al URSS, gradul al III-lea (1951), cât și titlurile de Erou al Muncii Socialiste (1984) și Artist al Poporului din URSS (1956).

Gohar Gasparian s-a născut la 14 decembrie 1924  în Cairo. A studiat la Academia de Muzică din orașul natal, fiind instruită de profesorii italieni Eliz Feldman și Vincenzo Carro. Între 1940-1948 a fost solistă pentru postul național de radio al Egiptului. În 1948, a emigrat în Armenia socialistă, odată cu mii de alți armeni din Orientul Mijlociu.

Din 1949 a devenit solistă la Teatrul Național Academic Armean de Operă și Balet „Aleksandr Spendiarian”, interpretând rolurile principale în 23 de opere de-a lungul carierei sale. A participat la numeroase concerte, repertoriul său conținând peste 500 de melodii ale compozitorilor francezi, italieni și germani precum Johann Sebastian BachWolfgang Amadeus Mozart sau Johann Strauss. A făcut turnee în multe orașe ale URSS și în străinătate: în PoloniaUngariaRomâniaAngliaFranțaJaponiaStatele UniteCanadaBraziliaMexic și Turcia.

Gasparian a predat muzica la Conservatorul de stat Komitas din Erevan, mulți dintre studenții ei ajungând soliști de clasă mondială. Unul dintre elevii săi, tenorul Tigran Levonian, îi va deveni soț. În 1984 a fost numită cetățean de onoare al orașului Erevan. Gohar Gasparian a decedat la data de 16 mai 2007 în Erevan, fiind înmormântată în panteonul parcului Komitas⁠.

după Wikipedia