Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 14 aprilie 1860 s-a născut istoricul Leo ( Arakel Grigori Babakhanian)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Arakel Grigori Babakhanian , în armeană  Առաքել Գրիգորի Բաբախանյան  a fost un istoric, publicist, scriitor, critic și profesor  la  Universitatea  de Stat din Erevan, cunoscut sub numele de Leo. A scris Istoria Armeniei, o lucrare monumental în trei volume.

Leo s-a născut la 14 aprilie 1860 în orașul Șuși din Karabagh.  A absolvit școala local  în 1878. Datorită  morții  tatălui său, Leo nu a putut să urmeze studii universitare  și a rămas în regiune pentru a-și susține familia. El a preluat mai multe slujbe în Șuși  și Baku în calitate de funcționar notar, telegrafist și manager al unei edituri. Din 1895 până în 1906, Leo a lucrat ca jurnalist și secretar la Tiflis pentru ziarul  de limbă armeană Mshak (Մշակ). În 1906, a început să predea la Seminarul Teologic Gevorkian din Ecimiadzin, dar se întoarce, după un an,  la Tiflis, dedicându-se muncii  academice.

Una din pozițiile  proeminente pe care Leo le-a avut a fost aceea de consilier al delegației Seimului Republicii Democratice Federative Transcaucaziei, care a purtat negocieri cu turcii din Trebizond, în martie 1918 și președinte al Asociației Patriotice Armene din Karabagh între anii 1918 – 1920.

Leo a fost un autodidact. În 1924 i s-a oferit în mod oficial o poziție de profesor la Universitatea de Stat din Erevan în domeniul studiilor armene. A lucrat pentru numeroase edituri și a publicat mai multe cărți despre istoria armeană, dar  cea mai remarcabilă lucrarea a sa rămâne  Istoria Armeniei (Patmut’yun Hayots, vol. I, Tiflis, 1917, vol. II și III, Erevan, 1946-1947 ).  Scriitorul Andrei Bitov,  în urma unei vizite efectuate la Erevan, spunea că  ” în nici o casă în care a intrat nu a  existat  să nu vadă  cele trei volume cunoscute ale Istoriei Armeniei a  lui Leo” . Lucrarea sa urmărește istoria armenilor  de la începuturi până la sfârșitul  secolului al XIX-lea, cu excepția perioadei care se întinde între secolele XI și XV (al treilea volum începe cu secolul al XVI-lea, în timp ce al doilea volum se încheie la începutul sec. al  XI-lea) . Leo acordă o importanță deosebită problemelor politice, culturale și sociale care au constituit  viața armenilor  și rolului  jucat de vecinii Armeniei în istoria țării.

după  wikipedia.org