Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 13 octombrie 1938 s-a născut scriitoarea Antonia Arslan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Verona scrittrice Arslan alla Letteraria foto:Anto/Fotoland

foto:Anto/Fotoland

Antonia Arslan (armeană: Անտոնիա Արսլան născută în 1938) este scriitor italian și profesor universitar de origine armeană.

Arslan sa născut în Padova. Dupa ce a absolvit  arheologie a devenit profesor de literatura italiană modernă și contemporană la Universitatea din Padova și a publicat studii, printre altele, despre femeile italiene scriitoare din secolelor XIX și XX. Preocuparea ei principală în critica literară este canonul literar italian.

Ea s-a preocupat și de traducerea, în italiană, a două volume de poezii de Daniel Varujan și de editarea unui volum de mărturii ale refugiaților armeni veniți în Italia  după Genocid.Layout 1

Primul ei roman, La Masseria delle allodole, a fost publicat în 2004 de către Editura Rizzoli, și a apărut în limba engleză în 2007. Romanul a cîștigat mai multe premii, a fost tradus în numeroase limbi și a inspirit pe frații Taviani în realizarea filmului cu acelați titlu. În limba română romanul a fost publicat la Editura Ararat în anul 2010, cu titlul Ferma Ciocîrliilor.

Al doilea roman al ei, este La Strada di Smirne,  publicat în 2009 la Editura Rizzoli, iar în limba  armeană în 2012.

Antonia Arslan a primit  din partea Statului armean Medalia Narekatsi (2010) și Medalia Movses Khorenatsi (2012) pentru contribuțiile sale culturale.