Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 13 iunie s-a născut scriitorul și poetul Peter Balakian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Peter Balakian (armeană Փիթըր Պալաքեան) s-a născut la 13 iunie 1951. Este un poet, scriitor și profesor universitar american de origine armeană. A primit Premiul Pulitzer pentru poezie în 2016.

Balakian s-a născut în Teaneck, New Jersey, într-o familie armeană. A urmat cursuri la Universitatea Bucknell și Universitatea din New York, și are un doctorat în civilizația americană  la Brown University.  Predă Științe Umaniste la Universitatea Colgate din 1980.

Balakian este autorul a șapte volume de poezii.

Romanul lui Black Dog of Fate (1997) a câștigat premiul PEN / Albrand pentru memorii și este considerat de publicația New York Times o carte importantă. The Tigris Burning: Genocidul Armean și Răspunderea Americii (2003) a primit Premiul Raphael Lemkin în 2005 și a fost cea mai bună carte, vîndută la nivel național. Eseurile sale despre poezie, cultură și artă au apărut în numeroase publicații, printre care Ararat, Art in America, American Poetry Review, Chronicle of Higher Education, American Quarterly, American Book Review și Poetry.

Balakian a fost co-fondator și co-editor (cu Bruce Smith) al revistei de poezie Graham House Review, publicată în perioada 1976-1996. Este traducătorul (împreună cu Nevart Yaghlian) al volumului de poezii  Știri sîngerii de la prietenul meu al poetului martir  Siamanto (Wayne State University Press, 1996). A fost distins cu premii culminînd cu  Premiul Pulitzer, pentru Poezie, în anul 2016 pentru culegerea de poeme Ozone Journal.  A primit, de asemenea, Medalia Movses Khorenatsi.  A fost distins cu Premiul președinției Armeniei, în 2015, pentru contribuția sa semnificativă la procesul de recunoaștere a genocidului armean.