Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 13 iulie 1153 s-a născut Nerses Lambronați, Arhiepiscop de Tarsus

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Sfântul Nerses din Lambron (1153-1198), în armeană Ներսես Լամբրոնացի (Nerses Lambronați) a fost Arhiepiscop al Tarsului din Regatul Armeniei Ciliciene, și este  una dintre cele mai importante figuri din literatura armeană și din istoria ecleziastică.

Nerses a fost fiul lui Oshin al II-lea, și nepotul Catolicosului Nerses IV (1166-1173). Mama sa Shahandukht a fost descendentă a  Sfântului Grigorie Iluminatorul. Nerses era foarte bine cunoscut în științele sacre și profane și cunoștea foarte bine limba greacă, latină, siriacă și, probabil, coptă. Educația și-a început-o la Skevravank (mănăstirea Skevra) și a continuat la Hromkla sub supravegherea unchiului său Nerses și a lui Grigor Tgha (Grigore al IV-lea, Catolicos între 1173 și 1193).  Hirotonit în 1169 la vârsta de 16 ani de către unchiul său, el a fost ridicat la rangul de episcop și apoi consacrat Arhiepiscop de Tarsus în 1176.

Nerses a devenit un zelos avocat al unirii dintre Bisericile greacă și armeană. În 1179 a participat la Conciliul de la Hromkla, unde au fost discutați termenii unirii; scrisoarea sa la acest consiliu este considerată o capodoperă a elocvenței și a stilului. Unirea a fost decisă, dar nu s-a pus în practică niciodată datorită morții împăratului Manuel Comnenus în 1180. Succesorii lui Manuel au abandonat negocierile și i-au persecutat pe armeni, care erau nemulțumiți de bizantini și s-au întors la latini. Leo II, prințul Ciliciei, dorea să obțină titlul de Rege al Armeniei, a căutat sprijinul Papei Celestine al III-lea și al împăratului Henric al VI-lea. Papa a acceptat  cererea, dar a condiționat acordarea titlului de rege de unirea Ciliciei cu Biserica Romei. El l-a trimis la Tarsus pe arhiepiscopul Conrad de Mainz, iar condițiile unirii au fost semnate de Leo și de doisprezece dintre episcopi, printre care și Nerses, Leo a fost încoronat rege al Armeniei, la 6 ianuarie 1198. Nerses a murit șase luni mai târziu pe 17 iulie.

Sfântul Nerses de Lambron este comemorată pe 17 iulie de Biserica Apostolică Armeană și Biserica Catolică Armeană.

Lucrări

Nerses este considerat drept unul dintre cei mai mari scriitori din literatura armeană. El a fost poet, prozator și traducător. A scris o elegie despre moartea unchiului său, Nerses IV, și multe imnuri. Printre lucrările sale de proză se numără scrisoarea sa la Consiliul de la Hromkla (trad. italiană de Aucher, Veneția, 1812, germană de Neumann, Leipzig, 1834 și de Baumer, Trier, 2013) Comentarii despre Psalmi, Proverbe , Eclesiastul, Înțelepciunea și Profeții minori; O explicație a Liturghiei; O scrisoare către Leo al II-lea și alta către Uskan, un călugăr din Antiohia. A tradus în limba armeană Legea Sfântului Benedict; “Dialogurile” lui Grigorie cel Mare, viață acestui sfânt și scrisorile lui Lucius III și Clement III către Patriarhul Grigorie. Din siriacă a tradus “Omiliile” lui Iacov de la Serugh și, probabil, din coptă, “Viața Părinților Desertului”. Unii istorici îi atribuie versiunea în limba armeană a unui comentariu al lui Andreas de Cezareea despre Apocalipsă. În scrierile sale originale  Nerses din Lambros se referă frecvent la primatul și infailibilitatea Papei.