CALENDAR / Pe 12 iunie s-a născut Anaid Tavitian, teatrolog
Anaid Tavitian s-a născut la Constanța într-o familie de armeni, tatăl său Simion, fiind un cunoscut ziarist și scriitor.
Pentru că biografia ei profesională este foarte bogată preferăm să redăm mai jos un fragment dintr-un articol apărut în Ziarul Telegraf, în anul 2013, semnat de Mirela Stîngă care sintetizează activitatea acestei neobosite iubitoare a teatrului. De altfel Anaid spunea într-un interviu că “Sunt un scrib la porțile măriei sale Teatrul”
Să mai amintim că Anaid nu și-a uitat niciodată rădăcinile armenești și, anul trecut, de Ziua Republicii Armenia a donat un costum armenesc vechi de 100 ani Muzeului de Artă Populară din Constanța. Portul popular a fost păstrat cu sfinţenie, fiind transmis de generaţii în familia Tavitian din Constanţa. Veşmântul, o rochie din mătase şi bumbac cusută cu fir auriu, a aparţinut străbunicii lui Anaid şi a supravieţuit refugiului din Cezareea, provincie din Ţara Sfântă, de unde se trage familia maternă a lui Anaid Tavitian.
***
De 35 de ani, Anaid Tavitian se identifică cu teatrul de la malul mării, fiind martor şi cronicar al schimbărilor pe care muza Thalia din Pontul Euxin le-a parcurs în acest interval de timp. În 1978, Anaid Tavitian a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, Facultatea de teatru, cinematografie, televiziune, secţia Arta şi metodologia spectacolului, fiind repartizată la Constanţa, ca referent literar la „păpuşi”. De aceea, vorbeşte şi acum cu atâta emoţie de perioada petrecută la „păpuşi”. Începând din 3 octombrie 1978, dată la care s-a angajat la Teatrul Dramatic din Constanţa, unde funcţiona şi secţia Teatrului pentru copii, şi până în prezent, în calitate de consultant artistic, Anaid Tavitian a adunat o mulţime de amintiri. A întâlnit atât de mulţi oameni valoroşi, de la dramaturgi, regizori, scenografi şi actori până la slujitorii Thaliei din culise, încât, dacă amintirile sale ar fi aşternute pe hârtie, ar ocupa un întreg raft de bibliotecă. Ar putea scrie o istorie… sentimentală, care nu transpare din CV-urile clasice, o istorie cu butade, amintiri şi evocări de tot felul, savuroase şi pline de tâlc.
„Thalia Ex Ponto la cumpăna de milenii. O istorie sentimentală a Teatrului Dramatic constănţean“ şi „Leac pentru drac“, scrise în colaborare cu regretata Georgeta Mărtoiu, dar şi „Metamorfoza unui vis” sunt cărţile pe care Anaid Tavitian şi-a pus semnătura. Din 1980, Anaid Tavitian a fost unul dintre principalii organizatori ai festivalurilor „Săptămâna teatrelor de păpuşi” şi „Seri de teatru antic”.
Anaid Tavitian mai are multe de oferit tinerelor generaţii de actori şi viitori actori, dar şi celor mai experimentaţi şi înţelepţi, care conştientizează că lumea nu începe şi nu se sfârşeşte cu ei.”
Mirela Stanga
TELEGRAF
1962 – 1970 Scoala Generala Nr.13 Constanta
1970 – 1974 Liceul Teoretic „M. Eminescu”Constanta
1974 – 1978 Institutul De Arta Teatrala Si Cinematografica „I.L. Caragiale”Bucuresti Diploma de Licenta in Arte, Specializarea Arta si Metodologia Spectacolului
Activitate profesională
1978 – 1999 Secretar Literar Al Teatrului Dramatic Constanta Si Teatrul De Papusi Constanta
1988 – 1989 Sef De Sectie La Teatrul De Papusi Constanta
1999 – 2004 Consultant Artistic Al Teatrului „Ovidius” Constanta
2001 Director Artistic Al Teatrului „Ovidius” Constanta
2004 – 2007 Secretar Literar La Teatrul National Constanta
Din 2007 Secretar Literar La Teatrul De Stat Constanta
Din Anul 1980 Unul Dintre Principalii Organizatori Ai Festivalului International „Saptamâna Teatrelor De Papusi” – Constanta, România Si Al Festivalului „Seri De Teatru Antic”
Redactor al Revistei „A Treia Mâna” Editata Cu Prilejul Festivalului „Saptamâna Teatrelor De Papusi”
1999 Director Executiv Al Festivalului „Saptamâna Teatrelor De Papusi”
2005 – 2006 Profesor Invitat La Universitatea”Ovidius”,Facultatea De Arte