Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 12 ianuarie 1901 s-a născut Aurora Mardiganian, actriță, supraviețuitoare a Genocidului Armean

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Aurora (Arșaluys) Mardiganian  s-a născut pe 12 ianuarie 1901 la Çemișgezek, Mamuret-ül Aziz în Imperiul Otoman și a decedat pe 6 februarie 1994 la Los Angeles. A fost actriță, supraviețuitoare a Genocidului Armean și autoare a cărții Ravished Armenia (titlul complet  Ravished Armenia; the Story of Aurora Mardiganian, the Christian Girl, Who Survived the Great Massacres)  publicată în anul 1918 de Editura Kingfield Press, Inc. din New York.

Ediția în limba română, cu titlul  Armenia Siluită ; Povestea  Aurorei Mardiganian, fata creștină care a supraviețuit marilor masacre, a apărut la Editura Ararat în anul 2014, în traducerea lui Sergiu Selian.

Aurora Mardiganian a fost fiica unei familii prospere armene care trăia în Çemișgezek, la douăzeci de kilometri nord de Harput, Turcia otomană. Ea a asistat la moartea membrilor familiei ei și a fost forțată să parcurgă peste 1400 de mile, fiind răpită și vândută pe piața sclavilor din Anatolia. Aurora a fugit la Tiflis (Georgia), apoi la Sankt-Petersburg, de unde a călătorit la Oslo și, în sfârșit, cu ajutorul organizației Near East Relief a ajuns la New York.

Ediția în limba română apărută la Editura Ararat

În onoarea Aurorei  Mardiganian a fost instituit Premiul Aurora de către 100 LIVES,  la inițiativa lui Vartan Gregorian, Noubar Afeyan și Ruben Vardanian.  Premiul Aurora este un premiu umanitar, pentru trezirea umanității (Aurora Prize for Awakening Humanity) inițiat spre a fi acordat, în memoria Genocidului Armean, unor persoane individuale din întreaga lume care își asumă riscuri pentru a-i ajuta pe semeni lor să supraviețuiască.