Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 11 martie 1936 s-a născut Garabet A. Kümbetlian, personalitate a științei românești

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Garabet A. Kümbetlian  s-a născut pe 11 martie 1936, Constanța și a decedat pe  2 ianuarie 2018, Constanța. A fost  profesor universitar, inginer în specialitatea mașini termice, cercetător, membru al Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR), al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOȘR), al Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR) și al altor numeroase asociații din țară și străinătate.

Într-o lucrare despre Genocidul împotriva  armenilor, Garabet Kümbetlian explica cum s-a schimbat numele armenilor refugiați din Turcia. Familia sa paternă provine din peninsula turcească Konya, familie în care părinții vorbeau între ei româna, cu bunicii paterni, turca, și când tatăl său se întâlnea cu prietenii în oraș, discutau între ei în armeană.

„ Părăsind Turcia, armenii înlocuiau în numele lor de familie sufixul turcesc «oglu» cu echivalentul armenesc «ian», care are aproximativ aceeași semnificație și care s-ar traduce în limba română cu «alde». Spre exemplu, numele de Kümbetlian vine de la Kümbet, care înseamnă «movilă» sau «deal» în limba turcă. În Turcia, numele nostru era Kümbetlioglu, având particula «li» care are semnificația românescului «de la» și sufixul «oglu» care se traduce prin «fiul lui». Adică «fiul celui de la deal». Plecând din Turcia, numele nostru a devenit Kümbetlian. Mulți armeni și-au schimbat și rădăcina turcă a numelui, cu cea echivalentă armeană, ca în cazul celor din familia Altunoglu (fiul aurarului sau al bijutierului), înlocuind turcescul «altun», care înseamnă „aur», cu echivalentul armean «vosghi», devenind astfel Vosganian ”

Garabet Kümbetlian, Adevărul, 3 ianuarie 2018

Garabet Kümbetlian a urmat cursul primar la Constanța: clasa I-a la Școala Germană și ceilalți trei ani la Școala nr.5. Termină, în 1950, cursurile gimnaziale de la Liceul Brukenthal din Sibiu, cu diplomă de merit Diplom für Verdienste și, în 1954, termină Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța.

A urmat Institutul Politehnic București, obținând în 1959 diploma de inginer în specialitatea mașini termice.

(…)

Garabet Kümbetlian a publicat 26 de cărți, monografii, tratate, cursuri universitare, traduceri și eseuri din domeniul mecanicii solidelor deformabile și rezistenței materialelor, și aproape 150 de articole, dintre care 33 în revistele Academiei Române și Academiei de Științe Tehnice din România, 24 în reviste străine și în analele universităților, 22 în reviste departamentale și alte reviste de specialitate, 30 în volumele unor manifestări științifice internaționale, și 35 în volumele unor manifestări științifice naționale. A fost laureat al Premiului Uniunii Armenilor din România în anul 2008.

A făcut parte din Comitetul științific sau editorial al unor prestigioase publicații.

CV-ul profesorului este impresionant și îl puteți parcurge integral aici

Puteți vedea aici un material realizat de profesor intitulat “Ce am (mai) făcut în ultimii 80 de ani”.