Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 11 februarie 1841 s-a născut Patriarhul Malachia Ormanian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Maghakia_Ormanyan

 

Malachia Ormanian (armeană: Մաղաքիայ Օրմանեան). S-a născut pe 11 februarie 1841 a decedat pe 19 noiembrie 1918. A fost Patriarh armean de Constantinopol din 1896 până în 1908. El a fost, de asemenea, teolog, istoric și filolog.

Boghos Ormanian (nume de botez), provine dintr-o familie de armeni catolici. A studiat la Roma, servind ca profesor armean la Congregația Sacră  Propaganda Fide și a fost prezent la Primul Conciliu de la Vatican. În 1879, el părăsește Biserica Armeană Catolică și este acceptat ca preot în Biserica Apostolică Armeană. Începînd cu 1880, el este numit Primat al Bisericii armenilor din Erzerum. Între 1888 și 1896 a condus Seminarul Teologic Armean din Armaș aproape de Izmit, în urma demisiei Patriarhului Matheos III.

Ormanian a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Armene  din Constantinopol, la 6 noiembrie 1896  dar  este eliminat din cauza presiunii exercitate de Adunarea Armeană și suferă un accident vascular cerebral. Este reabilitat și slujește, timp de 2 ani, la Ierusalim, unde Scaunul Patriarhal era vacant, și speră să fie numit  aici. În noiembrie 1917 este deportat în Damasc și în mai 1918 se mută la Constantinopol, unde moare câteva luni mai târziu.

lucrări :Հայոց եկեղեցին եւ իր պատմութիւնը, վարդապետութիւնը, վարչութիւնը, բարեկարգութիւնը, արաողութիւնը, գրականութիւն, ու ներկայ կացութիւնը Constantinopol, 1911. (Biserica Armeană: istoria ei, doctrina, reguli, discipline, liturghie, literatură, și situația actuală.)

Azgapatum  (Ազգապատում, “Istoria Națională”). Ierusalim 1913-1927

https://en.wikipedia.org