Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 10 septembrie 1964 s-a stins din viață filozoful Aram Frenkian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

indexAram Frenkian (n. 19 martie 1898, Constanța – d. 10 septembrie 1964, București) a fost un filolog și filozof român, de formație clasicist, ales membru post-mortem al Academiei Române (în 2006). El a scris peste cincizeci de studii și cărți de filozofie, axându-se în mod special pe spațiul cultural dintre Occident și Orient.

Aram Frenkian s-a născut în Constanța, într-o familie de armeni refugiați din Imperiul Otoman. A făcut studiile la București, unde a terminat liceul Gheorghe Lazăr, manifestându-și de atunci prin înclinația către filozofie, matematică și limbi străine (în special cele clasice, latina și greaca veche). După ce a absolvit cursurile universitare, în 1926, a plecat la Paris, unde a studiat doi ani filozofia la Sorbona și l’Ecole des Hautes Etudes, păstrându-și, în același timp, interesul pentru limbile clasice și orientale.

Ȋn 1931, întors în țară, a obținut distincția Magna cum laude pentru doctoratul în litere și filozofie cu teza Cosmologia lui Heraclit din Efez. După câțiva ani, în 1937, și-a început cariera universitară ca asistent de limba elină. Ȋn 1945 a devenit conferențiar la Facultatea de Filologie din București, iar în 1957 a fost numit profesor la catedra de filologie clasică în cadrul aceleiași facultăți. Din 1964 a devenit șeful sectției de istorie la Institutul de Logică din București. Aram Frenkian a murit în același an, în urma unui atac de cord. Ȋn anul 2006 a fost numit membru post-mortem al Academiei Române.

Aram Frenkian a fost interesat în mod special de temele filozofiei presocratice și cele legate de Homer. A scris peste cincizeci de lucrări, studii și cărți, în care a abordat probleme de istoriografie filozofică.

dscf4727

Lansare Lumea homerica – Aram Frenkian la Centrul Cultural Armean din Bucuresti 2012