Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 10 februarie s-a născut jurnalistul Zori Balayan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Zori Balayan (armeană: Զորի Բալայան) născut pe 10 februarie 1935 în Stepanakert (Nagorno-Karabagh) este romancier și 800px-Zoriy_Balayanjurnalist. A fost decorat cu ordinul “Maestru Emerit al Artelor”.

A absolvit Universitatea de Stat de Medicină Riazan în 1963. Între anii 1971-1973, el a călătorit în regiunea Kamceatka pe sănii trase de câini. În eseul său Vatra, publicat înainte de perestroika, el a vorbit despre identitatea armeană a regiunii Nagorno-Karabagh și apartenența Nahicevanului la istoria Armeniei. El a considerat în continuare că turcii (inclusiv Azerbaidjan), sunt un inamic al Rusiei și Armeniei. Lucrarea a fost criticată de istoricii azeri.

În 1988, el și poeta armeană Silva Kaputikyan au fost primiți de Mihail Gorbaciov și au discutat despre absența unor programe de televiziune în limba armeană și manuale în școlile din Nagorno-Karabagh, precum și alte preocupări ale populației majoritar armene din regiune.

În octombrie 1993, el a semnat Scrisoarea celor patruzeci și doi.

În mass-media azeră și turcă au fost vehiculate informații conform cărora Zori Balayan ar fi mărturisit că a ucis un copil turc. Afirmațiile sunt legate de un paragraf dintr-o carte, intitulată “Renașterea Sufletele noastre” care se presupune a fi scrisă de Zori Balayan. Zori Balayan susținut și de Ministerul de Externe al Armeniei a negat că ar fi scris vreodată o astfel de carte.  O altă acuzație care i s-a adus scriitorului este că acesta a fost implicat într-un atac terorist de la metrou din Baku în 1994. Secretarul general al Interpol, într-o scrisoare adresată lui Balayan, a declarat că agenția consideră plângerea ca fiind motivată politic și l-a scos de pe lista suspecților.

după https://en.wikipedia.org