Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 1 mai 1939 s-a născut Rosy Armen, cântăreață franceză de origine armeană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Rosy Armen (în armeneză: Ռոզի Արմեն) s-a născută la 1 mai 1939 la Paris. Este o cântăreață franceză de origine armeană care a devenit faimoasă la începutul anilor ’60.

Părinții ei, tatăl, Kurchud Hohannessian născut în Nakhitchevan și mama, Nvart Alozian, născută într-o suburbie din Ankara s-au cunoscut după ce au emigrat în Franța în anii 1920.

Începând de la vârsta de 4 ani, Rosy a dirijat  orchestra școlii sale și apoi a devenit solistă în mai multe  coruri. Foarte repede a cunoscut  succesul urcând pe scenele din Franța  alături de mulți artiști, printre care Gilbert Bécaud, Charles Aznavour sau Johnny Hallyday. Acest succes a depășit  cu mult granițele franceze și au urmat spectacole în toată Europa, URSS, Statele Unite, Canada și Orientul Mijlociu. A fost invitată  să cânte  la Încoronarea  Șahului Iranului și a reginei Farah Diba Pahlavi.

Inițial a apărut pe scenă cu numele de Rosy Hohannessian apoi Rosy Bedrossian ca, în final să ia numele de scenă Rosy Armen.

În Franța, turneele de vară au loc în marile săli de spectacole, inclusiv  renumita Olympia din Paris. Același lucru este valabil și în străinătate, unde Rosy face spectacol în mod regulat la Waldorf Astoria din New York, la Centrul de Muzică din Los Angeles, la Teatrul de Arte din Montreal, precum și la Palatul Sportiv Lujniki din Moscova.

Parteneră  privilegiată a  lui Julio Iglesias, ea are o ușurință în a interpreta cu ușurință în franceză, armeană, engleză, germană, rusă, spaniolă și chiar în persană.

În urma cutremurului din 7 decembrie 1988 din Armenia, Rosy, care nu uită pământul strămoșilor săi, acceptă, la invitația lui Charles Aznavour, să înregistreze alături de alte vedete, melodia Pour Toi, Arménie care va rămâne 10 săptămâni în Top 50.

La sfârșitul anilor 1990, Rosy a efectuat o vizită  în Armenia, pentru a le  aduce compatrioților  ei  bucuria  dar  și sprijinul Franței. A fost invitată la Moscova, în 1996 la  Festivalul de muzică dedicat lui Arno Babadjanian.

În timpul  Revoluției de catifea din mai 2018, a mers la Erevan, spontan,  în sprijinul poporului armean. Ea a rostit un discurs de speranță în prezența noului prim-ministru al Republicii Armeniei,  Nikol Pachinian, urmat de o melodie patriotică în fața celor 500.000 de oameni prezenți.

În mai 2019, Rosy și-a întâlnit fanii la sala de concerte Aram Haciaturian din Erevan, pentru a da un recital de două ore însoțită de Orchestra Filarmonică a Radioteleviziunii, iar  Ministerul Culturii i-a acordat medalia de aur. Pentru  arte și litere.