Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 1 ianuarie 1907 s-a născut Jean Carzou, pictor francez de origine armeană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Jean Carzou (armeană Ժան Գառզու)  s-a născut pe 1 ianuarie 1907 și a decedat pe 12  august  2000. A  fost  pictor și grafician francez, de origine armeană, iar lucrările lui au  ilustrat romanele lui Ernest Hemingway si Albert Camus .

Pe numele său adevărat  Karnik Zulumian (armean: Գառնիկ Զուլումեան) s-a născut la  Alep, Siria într-o familie de armeni. Numele Carzou este  creat din primele silabe ale numelui și prenumele său, la care  a adăugat un pseudonim parizian, “Jean”. Educația și-a început-o  la Cairo, Egipt, înainte de a se muta la Paris, în 1924, pentru a studia arhitectura.
El a început să lucreze ca decorator în  teatre, dar a preferat desenul și pictura. In anul 1938, au fost organizate mai mult de o sută de expoziții ale operelor sale la Paris, în provinciile franceze și în străinătate. In anul 1949, el a primit premiul Hallmark.
În 1952, el a creat costume și decoruri pentru Les Indes galantes de Rameau la Opera din Paris. A  continuat cu Le Loup (1953) pentru “Les Ballets” Roland Petit, Giselle (1954) și Athalie (1955), la Opéra și “La Comédie Française”.
Carzou a fost ales membru al Académie des Beaux-Arts, pe locul  lăsat vacant prin moartea pictorului Jean Bouchaud în 1977. El a primit, de asemenea, Ordinul Național de Merit a Franței.
Un muzeu Carzou se află  în orașul Dinard (Bretagne).

sursa https://en.wikipedia.org/wiki/Jean_Carzou

Carzou alaturi de Dali la Academia de Arte a Franței