Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / La 31 ianuarie 1990 s-a stins din viață regizorul Alexandru Tatos

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

tatos

Alexandru (Sandu) Tatos, s-a născut pe 9 martie 1937, la București. A absolvit Secția de Regie Teatru a Institutului de Artă Teatrală și Cineamgtografică “I.L. Caragiale” din București, în 1969, la clasa prof. Radu Penciulescu, asistent Mihai Dimiu.

În 1971 montează două piese de “commedia dell arte“, “Nebunia lui Pantalone” și „Farsa lui Pathelin”, pentru “Televiziunea Română“.

Începând din 1973, se alătură de colegul și prietenul său, regizorul de film Dan Pița, cu care filmează primele 6 episoade din serialul TV “Un August în Flăcări” (TV)(1974). Serialul de aventuri cu tentă politică și polițistă a cărui acțiune se desfășoară în contextul evenimentelor din august 1944, în 13 episoade, și este realizat de 4 regizori, cei doi fiind schimbati cu Radu Gabrea și Doru Năstase (n. 2 februarie 1933București – d. 29 aprilie 1982,București, decedat din cauză că ar fi trebuit să modifice, peste noapte, la ordinul de sus, toata regia manifestatiei de 1 mai…, făcând un infarct…), în urma unui conflict cu scenariștii Eugen Barbu și Nicolae Mihail. Este primul serial TV realizat de TVR împreună cu Studiourile de la Buftea.

În paralel pune în scenă 5 piese, în diferite teatre din țară, până în 1976.

Debutează în cinematografie cu filmul “Mere roșii“, în 1976, ajutat de prietenii săi, Dan Pița și Mircea Veroiu, care-l sfătuiesc cum să-și curețe și să-și finiseze opera.

Al doilea film, “Casa dintre Câmpuri” (1979), pe scenariul lui Cornel Leu, cu participarea altui coleg de-al său, a regizorului de film Mircea Daneliuc, alături de actorii Mircea Diaconu și Tora Vasilescu, este un film pe care-l face mai mult presat de situația în care se afla, între grija de a-și asigura existența de zi cu zi, și frica, să nu-și piardă suportul studiolui…

Rătăcire” din anul 1978, atacă un subiect la ordinea zile: “mirajul vestului”. Căsătoria unei tinere frumoase (Ioana Pavelescu), cu un partener străin pentru a părăsi țara, și conflictul cu realitatea întâlnită…Alexandru Tatos-720049

Cel mai bun film este considerat “Secvențe“, o comedie muzicală, din 1982, care se ocupă, în 3 episoade, cu viața unei echipe de filmare, dintre care regizorul este jucat de Alexandru Tatos însuși, care anticipă „noul film românesc”, ce avea sa vină peste 18 ani…

Filmul „Conrad Haas”, povestește despre inventatorul austriac cu aleași nume (* 1509Dornbach, azi cartier al Vienei – † 1576Sibiu), precursor al zborului cu racheta, care si-a imaginat, între 1529-55, la Sibiu, tehnica rachetei în trepte.

Secretul Armei.. secrete” (1988), este un fel de “commedia dell’arte” cinematografică, un basm modern, în haine de comedie burlescă, în care poveștile se amestecă ingenios cu elemente din mitologia civilizației moderne: monitoare TV cu transmisii fotbalistice, muzică și gesticulație specifice universului disco-punk & pop-rock etc…

A reușit să facă 9 filme, dintre care ultimul, “Cine are Dreptate” (1990), pe un scenariu de Paul Everac, cu Oana Pellea, a ramas neterminat.

A ținut un jurnal, ceea ce era foarte periculos, în timpurile acelea, în care dezvăluie multe detalii din viața de zi cu zi, frica de a nu rata, si față de concurența colegilor, (“frustul minimalist” al lui Mircea Daneliuc, “oniricul” și “estetul”Dan Pița), lupta cu viața zilnică și cu singurătatea, dar și cu sistemul comunist, cu cenzura etc., publicat postum sub titlul “Pagini de Jurnal“, 1994, Editura “Albatros”.

A murit la 31 ianuarie 1990, la București, la 53 de ani, la numai o lună după “Revoluție”, după căderea sistemului atât de urât de el, schimbare pe care și-a dorit-o în toți anii, răpus de o boală cruntă (abces pulmonar), care i-a curmat viața…

Sursa https://ro.wikipedia.org