Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / La 24 martie 1882 s-a născut Simon Vratsian, ultimul prim-ministru al Republicii Independente Armene de la 1918

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Simon Vratsian (armeană: Սիմոն Վրացեան) s-a născut  pe 24 martie 1882  și a decedat la 21 mai 1969.  A fost ultimul prim-ministru al Republicii Independente Armenia. El a condus, de asemenea, Comitetul pentru Salvarea  Patriei după contra-revoluția din februarie, timp de 40 de zile în 1921.

 

Vratsian alături de generalul Dro

 

 

 

 

 

 

Vratsian a urmat  școli armenești și rusești după care  se înscrie la  seminarul teologic Kevorkian  din Ecimiadzin între 1900 și 1906. Vratsian se întoarce în  Nor  Nakhicevan, unde se născuse, pentru a se alătura   partidului Dașnak și participă  la cel de-al patrulea congres general al partidului  Dașnak de la Viena în 1907.  În 1908 merge  la St. Petersburg  pentru a studia dreptul  și pedagogia. A călătorit în Statele Unite în 1911, unde a editat ziarul Hairenik. În august 1914 a fost închis ca spion rus, dar a scăpat în Transcaucazia, unde s-a implicat în unitățile de voluntari armeni care au luptat alături de  armata rusă. După dizolvarea  unităților, a participat la Moscova, la Congresul Național Armean  și a fost ales membru al Consiliului Național. Hovhannes Katchaznouni i-a cerut să-l însoțească în turneul său  European și American,  în 1919, dar  i sa refuzat viza de către britanici, care-l considerau  un socialist radical. În același an a fost numit  ministru al muncii, agriculturii și secretar de stat în cabinetul lui Alexander Khatisian. După demisia guvernului și eșecul lui Hovhannes Katchaznouni pentru formarea unei coaliții, Vratsian a acceptat postul de prim-ministru la 23 noiembrie 1920.

La 2 decembrie a predat Armenia  bolșevicilor. Apoi s-a ascuns, și mai târziu a devenit președinte al Comitetului pentru Salvarea Patriei. El a fost, de asemenea, președintele Republicii Armeniei, pentru o scurtă perioadă,  după  revoluția împotriva bolșevicilor în februarie 1921. Această  a doua republică a durat doar 40 de zile iar el a fugit în Persia. A făcut, de asemenea, apel la Europa  și Turcia pentru asistență împotriva bolșevicilor. Vratsian a călătorit apoi peste Europa, stabilindu-se la Paris  unde a editat ziarul  Droșak  între 1923 și 1925. În 1945 a prezentat o petiție Adunării Generale a ONU de la San Francisco, cerând restaurarea Armeniei  Wilsoniene luată  de Turcia de la Armenia.

În timpul vieții sale, a editat diferite periodice și ziare armenești, inclusiv  ziarele Harakh și Horizon. A murit la Beirut, Liban, la vârsta de 86  de ani, la 21 mai 1969.

sursa wikipedia