Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 2 octombrie 1941 s-a născut regretatul Arhimandrit Dr. Zareh Baronian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

swscan00003

Zareh Baronian s-a născut la data de 2 octombrie 1941, în municipiul București, într-o familie de intelectuali, primind la botez numele de Hagop. Tatăl său, poetul Zareh Bâlbul (pseudonim literar), a fost profesor la Școala Armeană din București, iar mama sa, Haiguhi, era învățătoare de limbile armeană și germană la școala primară. Bunicul lui după mamă, Nerses Keropian, a fost protopop al Bisericii Armene din București, iar ambii unchi, matern și patern, au fost, de asemenea, preoți.

După absolvirea Școlii elementare armene din București, cu sprijinul Ministerului Învățământului și la cererea Directoratului școlii, începând din anul 1955, a urmat cursurile Liceului Pedagogic din Erevan (Armenia), după care, între anii 1959-1961, a funcționat ca învățător la Școala Armeană din București.

În anul 1961, ca urmare a propunerii noului ierarh al Eparhiei Armene din România, Dirair Mardichian, ținând cont atât de dorința personală, cât și a părinților săi, cu sprijinul Departamentului Cultelor din România, Zareh Baronian a plecat la Ecimiadzin (Armenia), pentru a urma cursurile Academiei Teologice din cadrul Patriarhiei Armene. În anul 1963, de ziua Înălțării Sfintei Cruci, a fost hirotonit diacon și, cu binecuvântarea Sanctității SaleVazken I, Patriarhul Suprem de Ecimiadzin al Bisericii Armene, a urmat un an de studii la Academia Teologică de la Zagorsk (Rusia).

În iarna anului 1965 și-a susținut teza de licență, iar la data de 10 ianuarie al aceluiași an a fost hirotonit ieromonah, schimbându-și prenumele din Hagop în Zareh, conform canoanelor Bisericii Ortodoxe. Între anii 1967-1970 a urmat cursurile de doctorat la Institutul Teologic de grad universitar din București, secția practică, sub îndrumarea preotului prof. dr. Ene Braniște, iar în anul 1975 și-a susținut teza de doctorat cu titlul “Liturghia Bisericii Armene în cadrul liturghiilor celorlalte rituri liturgice răsăritene. Studiu comparativ”, pentru care a obținut nota 9,57 și calificativul „Excepțional”.

În anul 1969 a fost hirotesit arhimandrit (Vardapet) în Biserica “Sf. Mesrop” de la Oșagan (Armenia), iar după doi ani, în 1971, în Catedrala Patriarhală din Ecimiadzin (Armenia), a fost ridicat la rangul de mitrofor, primind a „Cruce Patriarhală” de la Întâistătătorul Bisericii Armene. În același an, cu prilejul absolvirii cursurilor doctorale, patriarhul Justinian Marina al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat importanta distincție “Crucea Patriarhală” pentru contribuția la adâncirea relațiilor între Biserica Ortodoxă Română și Biserica Armeană.

La 1 aprilie 1973, arhimandritul mitrofor Zareh Baronian a fost numit în funcția de vicar administrativ al Episcopiei Armene din România, cu sediul la București, îndeplinind această funcție până în anul 2001.

În noiembrie 1996 l-a însoțit pe patriarhul Teoctist Arăpașu al Bisericii Ortodoxe Române într-o vizită în Armenia.

Printr-un decret din anul 2004, președintele României, Ion Iliescu, i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural”, Categoria G (Cultele) în grad de Ofițer.

După 40 de zile de la decesul arhiepiscopului Dirayr Mardichian, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România i-a propus arhimandritului Zareh Baronian să-și depună candidatura pentru funcția de Întâistătător al Arhiepiscopiei. În consecință, preotul Vicar Eparhial Ezras Bogdan, locțiitor al arhiepiscopului, (ca reprezentant al Arhiepiscopiei Bisericii Armene) și senatorul Varujan Vosganian (ca reprezentant al Uniunii Armenilor din România), au trimis o scrisoare catolicosului Karekin al II-lea, Patriarhul Suprem al tuturor Armenilor, prin care cele două instituții își arătau susținerea pentru candidatura arhimandritului Zareh Baronian. Patriarhul a invitat la Ecimiadzin pe vicarul eparhial Ezras Bogdan și pe alți doi membri ai Consiliului Eparhial. Totuși, cu puțină vreme înaintea acestei vizite, arhimandritul Zareh Baronian și-a retras candidatura din motive de sănătate.

S-a stins din viață pe 13 aprilie 2017. 

In ziua de  19 aprilie, în miercurea din Săptămâna Luminată, sute de credincioși armeni și români  s-au adunat la Catedrala Arhiepiscopală Armeană din București pentru a-și lua rămas bun de la regretatul  Arhimandritului Dr. Zareh Baronian, fost paroh al Bisericii Armene din București și vicar al Arhiepiscopiei Armene din România, trecut la Domnul  în 13 aprilie, în joia cea neagră din Săptămâna Patimilor.

vezi mai mult pe https://ro.wikipedia.org/wiki/Zareh_Baronian