Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Azi , 14 iunie s-a născut marele trubadur SAYAT NOVA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

7

Sayat-Nova (armeană: Սայաթ-Նովա) s-a născut cu numele Harutyun Sayatyan la 14 iunie 1712 și a decedat pe 22 septembrie 1795. A fost un poet armean, muzician și Așugh (trubadur), care a compus cântece inspirat de folclorul  armean, georgian, azer și persan.

Numele Sayat-Nova înseamnă “Regele cîntecului” în limba persană.

Mama lui Sayat-Nova, Sara, s-a născut în Tiflis, iar tatăl său, Karapet, se pare, la Alep sau Adana. El s-a născut în Tiflis. Sayat Nova a scris poezii și, cânta la mai multe instrumente, kamancea, Chogur, Tambur.  A cântat la curtea regelui Heraclie al II-lea al Georgiei, unde a fost și diplomat, contribuind aparent,  la formarea unei alianțe între Georgia, Armenia și Shirvan (estul Caucazului) împotriva Imperiului persan. Și-a pierdut poziția de la curtea regală când s-a îndrăgostit de sora regelui, Ana. Și-a petrecut restul vieții sale ca un trubadur.

În 1759 a fost hirotonit ca preot în Biserica Apostolică Armeană. Soția lui Marmar a murit în 1768, lăsând în urmă patru copii. A locuit la Tiflis și mănăstirea Haghpat. In 1795 a fost ucis în mănăstirea Haghpat de armata invadatoare a lui Mohammad Khan Qajar, Shah din Iran. Khan a cerut ca Sayat Nova să se convertească de la creștinism la Islam, dar a refuzat de aceea, fiind decapitat. A fost înmormântat la Catedrala Sfântul Gheorghe din Tbilisi.