Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / Pe 16 martie 1878 s-a născut arhitectul Alexander Tamanyan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Alexander_TamanianAlexander Tamanyan (armeană: Ալեքսանդր Թամանյան) s-a născut pe 16 martie 1878 și a decedat pe 20 februarie 1936. A fost un arhitect neoclasic armean, bine cunoscut pentru activitatea sa în orașul Erevan.

Tamanian s-a născut în orașul Yekaterinodar în 1878, în familia unui bancher. A absolvit Academia de Arte din St. Petersburg în 1904. Lucrările sale urmau tendințele neoclasice populare în acei ani.

El a devenit doctor în Arhitectură în 1914, iar în 1917 a fost ales  vicepreședinte al Academiei de Arte. În 1923 s-a mutat la Erevan, pentru a ajuta la construcția noii  republici. A fost numit inginerul șef al Consiliului local al Comisariatului Poporului și a supervizat realizarea de construcții industriale, proiectarea unor orașe și sate, inclusiv Leninakan (acum Gyumri) (1925), Stepanakert (1926), Nor-Bayazet (acum Gavar) și Ahta-ahpara (ambele în 1927), Echmiadzin (1927-1928), și altele. Tamanian a creat primul plan general al orașului modern Erevan, care a fost aprobat în 1924. Stilul Tamanian a contribuit esențial la transformarea Erevanului, un oraș mic de provincie în capitala armeană modernă, un centru industrial și cultural de prim rang. Neoclasicismul a dominat proiectele sale, dar Tamanian a introdus, de asemenea, un stil național (placarea fațadelor cu tuf roșu, sculpturi tradiționale decorative din piatră, etc.). Printre cele mai cunoscute creații ale sale, din Erevan, enumerăm Clădirea Operei numită A. Spendiarian (1926-1953), Piața Republicii (1926-1941) și altele. A jucat de asemenea un rol major în  restaurarea  unor monumente istorice din țară, în calitate de președinte al Comitetul pentru Protecția Monumentelor Istorice din Armenia.

Tamanian a fost căsătorit cu Camilla Edwards, membră a familiei Benois. Fiii lor, Gevorg (Georgi) și Yulius Tamanian au urmat tot cariera de arhitecți și au continuat munca tatălui lor.

A murit la Erevan la 20 februarie 1936 și este înmormântat în Pantheon Komitas, situat în centrul orașului Erevan.

https://en.wikipedia.org

Republic_square_Yerevan

Piața Republicii din Erevan