Mihai Stepan Cazazian

CALENDAR / 28 februarie 1880 este ziua de naștere a pictorului Martiros Saryan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Martiros_Saryan_photo

Martiros Saryan ( în armeană Մարտիրոս Սարյան ) s-a născut pe 28 februarie 1880 și a decedat pe 5 mai 1972.  A fost  pictor, fondatorul școlii naționale armene de pictură.

Saryan s-a format în pictură la Școala de Pictură, Sculptură și Arhitectură din Moscova, (1897-1903) și apoi a lucrat în studiourile pictorilor Konstantin Korovin și Valentin Serov. În curând Saryan devine membru al unui grup de artiști simboliști din Moscova și începe  să expună picturile sale viu colorate. El a continuat să picteze în timpul călătoriilor la Constantinopol (1910), Egipt (1912), sud-vestul Armeniei (1913), și Persia (1914) Aceste călătorii l-au inspirat în a crea lucrări mari, în care încearcă să comunice senzualitatea peisajelor din Orientul Mijlociu. De asemenea, el a încorporat într-un număr de picturi motive persane  văzut în Orientul Mijlociu. La fel ca mulți artiști ruși din primele decenii ale secolului XX, Saryan a fost puternic influențat de impresionism. A fost, de asemenea, interesat de picturile artiștilor francezi Henri Matisse și Paul Gauguin, după cum se poate observa din lucrările sale unde folosește zone plate de culoare, simplificate.

În 1921 s-a mutat la Erevan, unde a organizat devene director al Muzeului de arheologie, etnografie și artă plastică numită acum Galeria Națională a Armeniei. Cea mai mare parte a lucrărilor sale el pictează scene, in special peisaje, din patria adoptivă, folosind adesea tehnica impresionistă de a folosi culori vii, suprapuse, pentru a capta efectele luminii. În tematica picturilor sale regăsim naturi statice florale precum și portrete.

În plus față de pictură, Saryan face ilustrație pentru cărți, inclusiv basme armenești (1933), și proectează  costume pentru spectacole de teatru. A făcut parte din Sovietul Suprem al  U.S.S.R. (cel mai mare organ legislativ al țării). Printre premiile acordate s-a numărat Ordinul Lenin pe care l-a primit de trei ori.

sursa http://www.britannica.com