Redactor

Calea ferată Iran – Armenia ar facilita noi oportunităţi de comerţ în regiune

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

2010_map

Se estimează că noua cale ferată, Southern Armenia Railway – ce va lega Iran de Armenia – va avea lungimea de 316 km, cale simplă electrificată. Va realiza conexiunea feroviară între oraşul Gavar, situat lângă Lacul Sevan şi oraşul Meghri, din sud, situat la graniţa cu Iran. Implementarea noului proiect denotă hotărărea Armeniei de a ieşi din izolarea ce i-a fost practic impusă dar şi ambiţia Iranului de a dezvolta o serie de proiecte feroviare pe teritoiul său şi de a avea acces la pieţele adiacente.
Guvernele armean şi iranian au aprobat oficial proiectul de cale ferată în 2009, însă s-au lovit de problema găsiri unor surse concrete de finanţare pentru linia de cale ferată care va traversa în cea mai mare parte teritoriul Armeniei. O estimare neoficială situează suma necesară proiectului la o valoare între 1 şi 4 miliarde USD.
Vladimir Yakunin a insistat asupra fezabilităţii proiectului deşi recuperarea masivelor investiţii, necesare construirii liniei, ar putea dura între 30 şi 50 de ani. „Dacă acest proiect este lansat, cu siguranţă South Caucasus Railway va participa la implementarea lui”, a mai adăugat Yakunin, referindu-se la filiala RZD din Armenia.
După mai multe căutări ale unor surse viabile de finanţare, căutări care au vizat ca potenţali investitori şi companii din Rusia sau China, acordul a fost semnat cu o companie arabă, cu sediul în Dubai (EAU).
Potrivit informaţiilor gulfnews.com, Rasia FZE, o companie cu sediul în Dubai, a semnat alături de Armenia şi Iran un acord tripartit în vederea construirii căii ferate Southern Armenia Railway. Memorandumul de Înţelegere semnat între cele trei părţi cuprinde un alt proiect, dezvoltarea unei legături rutiere de mare viteză, costurile pentru ambele proiecte, şi cel feroviar şi cel rutier, însumând 3 miliarde USD. Proiectul va fi dezvoltat în regim de parteneriat public privat, iar noua linie va fi operată de către South Caucasus Railway.
Linia va fi operată de către South Caucasus Railway CJSC şi va fi integrată în sistemul feroviar central al Armeniei şi va fi de asemenea realizată legătura cu sistemul de operare din Iran, care în cea mai mare parte este standard de 1435 mm.
Southern Armenia Railway va fi o parte semnificativă a Coridorului Nord – Sud, care va lega Golful Persic de Marea Neagră.
Rusia continuă să rămână interesată de proiectul ambiţios ce vizează construirea unei linii de legătură între Armenia şi Iran în ciuda unor „probleme” create de distanţarea regimului de la Teheran faţă de regiunea de Vest, potrivit declaraţiilor făcute de preşedintele Căilor Ferate Ruse, Vladimir Yakunin.
„Credem că acest proiect are şanse reale de implementare, dar poate fi realizat doar cu sprijinul unui cadru legal inter-statal şi nu depinde doar de noi”, a punctat Yakunin, anul trecut, în urma unei vizite efectuate în Armenia. „Unul din cele mai importante obiective ale companiei South Caucasus Railway este integrarea în sistemul de transport pe axa Europa-Asia, iar acest lucru va fi realizat prin dezvoltarea companiei la nivel naţional, implementarea proiectelor de infrastructură atât la nivel naţional, cât şi internaţional, precum şi eficientizarea şi creşterea calităţii serviciilor de transport”, a precizat Victor Rebets, director general al South Caucasus Railways, cu ocazia participării la Summitul Feroviar pentru Investiţii în Spaţiul Extins al Mării Negre 2012-Zilele Feroviare, organizat de către Club Feroviar şi AIF în octombrie 2012.
Potrivit unor costuri estimate la începutul acestui an de către experţi armeni în domeniu, tranzitul de mărfuri pe relaţia Iran – Armenia va fi profitabil dacă volumul de mărfuri transportate depăşeşte cifra de 3,5 milioane tone anual. În prezent, volumul de mărfuri transportate prin graniţa sudică a Armeniei, cu Iranul, nu depăşeşte 640 mii tone.
[ by Elena Ilie ]
http://www.railwaypro.com