Mihai Stepan Cazazian

CĂLĂTORIE de STUDII | ”Cultura armeană în Diaspora: Transilvania și Bucovina”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La Hagigadar

          La finalul săptămânii trecute, un grup de studenți armeni, care provin din Nagorno-Karabagh, Siria și Liban și studiază la Departamentul de Studii Armenești al Universității Catolice Péter Pázmány din Budapesta, au vizitat Transilvania și Bucovina.

          Această călătorie de studii s-a intitulat ”Cultura armeană în Diaspora: Transilvania și Bucovina”, iar itinerariul a inclus Gherla, Frumoasa, Suceava, Gheorgheni și Dumbrăveni.

          Programul de studii din cadrul Facultății de studii umaniste și sociale a universității din Budapesta își propune să formeze specialiști în istoria, literatura, cultura materială a Armeniei, a diasporei armene și a celei din zona Caucazului. Acest departament constituie, de asemenea, un punct de referință în stabilirea legăturilor cu diaspora armeană din Europa Centrală, cultivând parteneriate cu instituții din Armenia, Europa și America. Astfel, aceste studii aprofundate reconceptualizează rolul Armeniei în comunitatea globală.

La Zamca

          Directorul acestui departament este domnul Bálint Kovács, un tânăr profesor inimos, care colaborează îndeaproape cu departamentul de studii armenești din Leipzig. Cercetarea sa predilectă se îndreaptă către subiectul armenilor din Europa Est-Centrală în secolele XV-XIX.

          Părțile care s-au implicat în organizarea acestei călătorii de studii, alături de Departamentul de Studii Armenești al Universității Catolice Péter Pázmány din Budapesta, sunt Universitatea din Los Angeles/California, Ordinariatul de la Alba Iulia pentru Catolicii de Rit Armean din România, GWZO-Institutul Leibnitz din Leipzig pentru Istoria și Cultura din Europa de Est, Universitatea Martin Luther din Halle-Wittenberg/Germania, Institutul pentru Cercetarea Minorităților Naționale din Cluj Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

          Vizita la Suceava a început în seara zilei de 22 octombrie, când preotul Yeznik Torgomian a binecuvântat asistența reunită în sala de conferințe a hotelului Continental, apoi au avut loc prelegerile profesorilor Cornelia Horn și Karen Jallatyan, care au vorbi despre studiile armenești în contextul studiilor creștine orientale și despre materialitatea diasporei. De asemenea, a avut loc o prezentare despre armenii Sucevei, pentru ca publicul să se familiarizeze cu comunitatea armenilor din Bucovina.

          Ziua de 23 octombrie a debutat cu un tur al vechii urbe a Sucevei, punându-se accent îndeosebi pe aspectele armenești: casele Kapri, Prunkul, vechile amplasamente ale bisericilor armenești Sfânta Maria, Sfânta Treime și Arhanghelii Mihail și Gabriel, azi dispărute, străzile Dragoș Vodă și Zamca, Turnu Roșu și capela Prunkul, strada Armenească, biserica Sfânta Cruce și Muzeul Școlii Armenești. Tinerii și profesorii lor au asistat la liturghia de la biserica Sfânta Cruce, declarându-se fericiți că pot asista la serviciul divin în limba lor maternă, departe de casă. Un tânăr a oferit un concert ad-hoc în muzeul Școlii Armenești, interpretând cu măiestrie la pian bucăți muzicale religioase sau clasice, precum Beethoven, Chopin și…la Bohème a lui Charles Aznavour!

          Niciun program nu e complet la Suceava fără a vedea mănăstirile Zamca și Hagigadar! Acolo, tinerii, la îndemnul preotului Torkom Mandalian, au cântat un imn religios, la fel cum au procedat și la Sfânta Cruce, s-au rugat, au întrebat, au cercetat și și-au exprimat dorința de a se întoarce pentru studiu și cercetare mai aprofundată și s-au recunoscut impresionați de modul în care au fost primiți la Suceava. Nu e greu de înțeles, căci acesta este efectul pe care Zamca și Hagigadar îl au asupra oamenilor.

          Călătoria le-a demonstrat cât de importanți au fost și sunt armenii în istoria acestei părți din vechea Țară a Moldovei, cât de mult au contribuit armenii la dezvoltarea și menținerea spiritului Mitteleuropa în Bucovina și promisiunea lor se îndreaptă și către Cernăuți, capitala Bucovinei care renaște mereu, indiferent de circumstanțe.

          De aceea, vă îndemn să veniți în Bucovina!

Corina DERLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.