Mihai Stepan Cazazian

CĂLĂTORIE de STUDII | ”Cultura armeană în Diaspora: Transilvania și Bucovina” – partea a II-a

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La sediul UAR din Cluj

     Grupul de profesori și studenti  armeni originari din Nagorno-Karabagh, Siria și Liban care studiază la catedra de armenologie a Facultatii de Istorie  din cadrul Universității Catolice  Pázmány Péter din Budapesta, au vizitat între 26 și 27 octombrie ca ultim obiectiv al periplului lor prin Transilvania și Bucovina,  Cluj-Napoca.

În prima zi a vizitei au fost primiți la Universitatea Babeş-Bolyai, unde le-a fost prezentată istoria instituției de învătământ și au putut admira diferite exponate din colecția Universității.

    A urmat în sala Tonitza a Muzeului de Artă Cluj-Napoca, conferința sustinută în limba engleză cu titlul ,,Armenians within the Romanian Ethnic Landscape”, Conferinta a fost organizată de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale și Departamentul de Studii Armene a Universității Catolice Pázmány Péter (Budapesta). În cadrul evenimentului, au susținut prezentări: prof. Peter Cowe (UCLA, Los Angeles), Horváth István (Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale), Veress Ilka (Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale), Inessa Arustamyan (Universitatea Pázmány Péter din Budapesta) și Iakob Attila (Muzeul de Artă Cluj-Napoca).

     A doua zi a început prin vizitarea expoziției de cărți și manuscrise armenești a Bibliotecii Centrale Universitare “Lucian Blaga” unde studenții au avut ocazia de a privi mărturii vii ale istoriei comunității armenești din diaspora transilvană. De aici au plecat la Direcţia Judeţeană Cluj a Arhivelor Naţionale unde au putut vedea o colecție de cărți care au jucat un rol important în formarea culturii armene din Transilvania. A urmat un moment de respiro prin vizitarea sediului sucursalei UAR Cluj unde au fost primiti cu drag, studentii putând să admire  binecunoscutele motive armenești țesute în covoarele care împodobesc sediul sucursalei.

    După amiaza a culminat ad literam prin urcarea în turnul catedralei Sfântul Mihail aflat în centrul Clujului, de unde s-a putut admira splendida panorama a orasului. A fost cu siguranta o calatorie de studii fructuoasa care a lasat impresii adanci si frumoase in amintirea participantilor. Colectivul de profesori și studenți au avut posibilitatea de a gusta din bogata tradiție și istorie a comunității armenești din Transilvania și Bucovina. Dorim să le urăm pe această cale la mai mare și le transmitem că sunt oricând bineveniți să se întoarcă din nou pe meleagurile noastre.

Paul ANCA