Elena Chobanyan

„Călătoria lui Gruber” din România spre Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

t

În sfârşit, filmul românesc „Călătoria lui Gruber” (2009) a ajuns şi în cinematografele din Erevan (13 martie). A fost o onoare pentru mine să fiu invitată de Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Armenia, Crina Rodica Prunariu, pentru a viziona acest film.

A fost o atmosferă caldă, fiind  prezenţi oameni de cultură, plăcuţi şi, mai ales, zâmbitori, ceea ce nu se întâmplă prea des în Armenia… din păcate. După câteva minute de la sosire am fost conduşi spre o sală nu foarte mare. S-au stins luminile şi pe ecran a apărut titlul “Călătoria lui Gruber”. Da, suna interesant.

Filmul regizorului Radu Gabrea face parte din festivalul internaţional de film “Conflict şi Reconciliere în Cinematografia Central şi Est Europeană”, organizat de Biroul ONU din Armenia, Delegaţia UE şi Ambasadele Bulgariei, Cehiei, Germaniei, Lituaniei, Poloniei, României şi Ucrainei din Erevan.

Este realizat după un scenariu original, rezultat al cercetări  scenariştilor Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu. Filmul abordează tema Holocaustului din România, care a avut loc între 1940, când dictatorul Ion Antonescu a preluat puterea și 1944, când Regele l-a demis pe Antonescu și s-a alăturat Aliaților pentru ultima perioadă a războiului. Unul dintre cele mai sângeroase episoade ale acestei perioade a fost pogromul de la Iași unde au căzut victime peste 13.000.

Multă vreme, cărțile de istorie românești au ignorat sau, cel puţin, au minimalizat faptele, însă adevărul a devenit tot mai evident în ultimii 10 ani. Filmul, încordat, împletit cu nuanţe de umor abordează curajos acest subiect, bazându-se pe episodul vizitei, la Iaşi, a lui Curzio Malaparte, fără a fi, însă, o adaptare a romanului „Kaputt”. Ajuns la Iaşi, celebrul corespondent de război şi scriitor suferă din pricina unei severe alergii, iar singura lui posibilitate de a se vindeca este să găsească un medic evreu pe numele Josef Gruber, al cărui rol este interpretat de Marcel Iureş. În timpul căutării Curzio şi-a dat seama că, doar cu câteva zile înainte de a sosi în oraş, mai mulţi evrei au fost omoraţi sau evacuaţi cu trenul către o destinaţie necunoscută  iar  doctorul ar putea fi printe ei. Ajutat de consulul Guido Sartori, Malaparte încearcă să obţină un mandat oficial de aducere a doctorului evreu. Însă se loveşte de birocraţia şi tăcerea autorităţilor române.

Rolul principal al filmului e jucat de Florin Piersic jr. (Malaparte), iar în alte roluri întîlnim pe Marcel Iureş ( Gruber), Claudiu Bleonț şi Răzvan Vasilescu (în rolurile conducătorilor armatei şi procuraturii locale).

Filmările s-au desfăşurat pe parcursul a 28 de zile atât la Iaşi, cât şi în Bucureşti, iar bugetul estimativ a fost în jur de 750.000 de euro.

Elena Chobanyan

Erevan