Lanis Sahazizian

BUSTUL MARELUI ARTIST FOTOGRAF YOUSUF KARSH VA FI DEZVELIT ÎN OTTAWA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ambasadorul Armeniei în Canada, E.S. Armen Yeganian a anunțat că bustul celebrului fotograf armeano-canadian, Yousuf Karsh va fi dezvelit curând în capital Canadei, Ottawa. Acest bust este dăruit canadienilor de poporul armean,  cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la semnarea Documentului ce ratifică independența  Canadei (1 iulie 1867).

Așa cum se stie, Yousuf Karsh (1908 – 2003) a fost un mare fotograf portretist, considerat astăzi unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XX.

Yousuf Karsh s-a născut în orașul Mardin din Armenia de vest. A crescut în timpul masacrelor armene despre care a scris că a văzut cu ochii lui cum rudele sale au fost masacrate, cum sora sa a murit de foame, cum familia sa a fost forțată să meargă din sat în sat, fără mâncare sau vre-un ajutor.

La 16 ani, Yousuf a fost trimis de părinți la unchiul său, George Nakash, fotograf care locuia în Canada la Sherbrook (Quebec). Karsh a urmat școala în această localitate și în tot acest timp l-a ajutat pe unchiul său în studioul fotografic.

Nakash, a văzut un mare potențial în nepotul său și, în 1928, a aranjat pentru Yousuf să meargă ucenic pe lângă un mare fotograf portretist John Garo, la Boston, în Statele Unite.

Karsh s-a întors în Canada unde a fost descoperit de Primul Ministru de atunci al Canadei, Mackenzie King, care a aranjat ca Yousuf Karsh să fotografieze pe unii demnitari străini ce vizitau țara. Fotografiile sale au atras atenția multor celebrități astfel  că pe 30 decembrie 1941, l-a fotografiat pe Winston Churchill, după ce acesta ținuse un discurs în Parlamentul canadian din Ottawa.

Yousuf Karsh a fost membru al Academiei Regale Canadiene de Artă și în cariera sa de fotograf portretist a imortalizat figuri de seamă ale vremii cum ar fi Albert Einstein, Dwight  Eisenhower, Regina Elisabeta a Angliei, Indira Gandhi, Ernest Hemingway, Papa Ioan Paul II, Grace Kelly, Jaqueline Kennedy, John F. Kennedy, Pablo Picasso, George Bernard Shaw, Pierre Elliot Trudeau și alții.

 

Lanis Anton Sahazizian

Toronto

 

 

 

One Response to BUSTUL MARELUI ARTIST FOTOGRAF YOUSUF KARSH VA FI DEZVELIT ÎN OTTAWA

  1. Pingback: CANADA / La Ottawa a fost dezvelit bustul celebrului fotograf armean Yousuf Karch | araratonline.com