Arhiepiscopia Armeana

BULGARIA | Sărbătorirea tradiționalului MADAGH la Biserica Armeană Sfânta Cruce din Burgas,  cea mai veche biserica din localitate

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În perioada 10-12 septembrie Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei Armene din România și Exarhul Eparhiei Armene din Bulgaria s-a aflat la Burgas, în mijlocul comunității armene din acest oraș, cu prilejul sărbătoririi Înălțării Sf. Cruci, zi a pelerinajului și a Madagh-ului tradițional la Biserica Sf. Cruce din localitate.

Biserica Armeană din Burgas este cel mai vechi lăcaș creștin de închinăciune din oraș. Înca din 1673 în Burgas a fost ridicată o capelă închinată Sf. Ștefan, despre care ne-a lăsat mărturie Episcopul Mardiros al  Armenilor din Crimeea,  cel care în călătoria sa spre Ierusalim a poposit în acest loc, săvârșind și Sf. Liturghie în capela amintită, pentru bucuria duhovnicească a armenilor din Burgas. În 1853 in locul capelei a fost înălțată aceasta biserică, închinată Sf. Cruci, adăpostind între zidurile sale o particică din lemnul Sfintei Cruci. Anul 1878 este anul eliberării de sub jugul stăpânirii otomane, an în care biserica armeană din Burgas este locul desfășurării unei slujbe de pomenire a ostașilor bulgari și armeni care s-au jertfit în luptele de eliberare.

Pe data de 11 septembrie 2022, în ziua Praznicului Înălțării Sfintei Cruci, la biserica armeană din Burgas Preasfințitul Episcop Datev Hagopian a săvârșit Sfânta Liturghie, avându-i alături pe PC Pr. Radu Krikor Holca, dar și diaconi și coriști de la mai multe biserici din Eparhia Armeană din Bulgaria. Au fost prezenti mulți credincioși, pelerini sosiți din comunitățile altor orașe și reprezentanți ai organizațiilor armenești, precum și reprezentanți ai autorităților din Burgas. Prin purtarea de grijă a d-lui Sarchis Garagian, epitrop al bisericii armene din Burgas, membrii ai consiliilor parohiale și eparhiale au răspuns invitației primite, participând la acest eveniment cu mare bucurie.

În cuvântul său de învățătură Preasfinșia Sa Datev Hagopian a vorbit despre importanța Crucii în istoria crestinismului și în viața fiecărui credincios, dar și despre rolul bisericii în contextul actual al vremurilor pe care le trăiește omenirea, totodată amintind de bunele relații dintre armeni și bulgari, i-a binecuvântat pe cei prezenți, clerici și mireni, lăudând credința lor și stăruitoarea dăruire în folosul sfintei noastre biserici.

A urmat apoi slujba de binecuvântare a Madagh-ului și a busuiocului (rehan) împărțit tuturor participanților.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România