Arhiepiscopia Armeana

BULGARIA | Sărbătorirea tradiționalului MADAGH la Biserica Armeană Sf. Cruce din Burgas, cea mai veche biserică din localitate

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În perioada 10-13 septembrie PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Armene din România și Exarh al Eparhiei armene din Bulgaria s-a aflat la Burgas, în mijlocul comunității armene din acest oraș, cu prilejul Sărbătoririi Înălțarii Sf. Cruci, zi a pelerinajului și a Madagh-ului traditional la Biserica Sf. Cruce din localitate.

Biserica Armeana din Burgas este cel mai vechi lăcaș creștin de închinăciune din oraș. Înca din 1673 în Burgas a fost ridicată a capelă închinată Sf. Ștefan despre care ne-a lăsat mărturie Episcopul Mardiros al  armenilor din Crimeea,  cel care în călătoria sa spre Ierusalim a poposit în acest loc, săvârșind și Sf. Liturghie în capela amintită, pentru bucuria duhovnicească a armenilor din Burgas. În 1853 in locul capelei este înălțata aceasta biserica care va fi închinată Sf. Cruci, adăpostind între zidurile sale o particică din lemnul Sfintei Cruci. Anul 1878 este anul eliberării de sub jugul stăpânirii otomane, an în care biserica armeană din Burgas este locul desfășurării unei slujbe de pomenire a ostașilor bulgari și armeni care s-au jertfit în luptele de eliberare, slujbă desfășurată în prezența generalului Lermontov din Armata țaristă, prezent la eveniment pentru a cinsti memoria celor care au pierit în acest război.

Anul acesta, 2021, în ziua Praznicului Înălțării Sf. Cruci, 12 septembrie în calendarul Bisericii Armene, în Biserica armeana din Burgas PS Episcop Datev Hagopian săvârșește Sf. Liturghie, avându-i alături pe PC Pr. Hraci Muradian, paroh al armenilor din Plovdiv, dar și diaconi și coriști de la mai multe biserici din Eparhia Bulgariei. Au fost prezenti oaspeți  numeroși, pelerini sosiți din comunitățile altor orașe și reprezentanți ai organizațiilor armenești. Evenimentul a fost onorat de prezența d-nei Satenik Zireghianț, Consul al Republicii Armenia în Bulgaria. Membrii ai consiliilor parohiale și eparhiale au răspuns invitatiei primite, participând la acest eveniment, organizat și prin purtarea de grijă a d-lui Sarchis Garagian, epitrop al Bisericii armene din Burgas.

În cuvântul său de învățăturâ PS Datev Hagopian a vorbit despre importanța Crucii în istoria crestinismului și în viața fiecărui credincios, dar și despre rolul bisericii în contextul actual al vremurilor pe care le trăiește omenirea. I-a binecuvântat pe cei prezenți, clerici și mireni, coriști, epitropi, toată mulțimea pelerinilor, lăudând credința lor și stăruitoarea lor dăruire în folosul sfintei noastre biserici.

După oficierea Sf. Liturghii PS Datev Hagopian a săvârșit slujba sfințirii și mirungerii unei noi Icoane, cu chipul Sf. Mucenice Hripsime, icoana realizata cu cheltuiala D-lui Bedros Gianighian, pentru biserica din Burgas.

A urmat apoi slujba de binecuvântare a Madagh-ului, împărțit tuturor participanților.

Biroul de presa al Arhiepcopiei Armene din Romania