Arhiepiscopia Armeana

BULGARIA | După o lungă perioadă de pauză, la biserica armeană din Șumen a fost oficiată o Liturghie Arhierească

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 29 octombrie, Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, Exarhul Eparhiei Armene din Bulgaria, a efectuat o vizită pastorală la Șumen, Bulgaria.

Duminică, 30 octombrie, la biserica armeană Sf. Maria din localitate, Preasfințitul Părinte Datev Hagopian a săvârșit Sfânta Liturghie în coslujire cu preotul Dirair Hadavian, parohul bisericii armene din Ruse. Preasfinția Sa a transmis un mesaj și a binecuvântat credincioșilor veniți din diferite orașe.

Biserica armeană Sf. Maria din Șumen este situată în vechiul cartier armenesc din oraș. Comunitatea armeană din Șumen s-a format în 1605, când emigranții armeni, fugiți de epidemia de ciumă din orașul Teodosia (Kafa) din Crimeea, s-au stabilit la Șumen și și-au construit biserica din lemn, care a ars în 1828-1829, în timpul războiului ruso-turc. În anul 1834, cu donațiile și prin eforturile credincioșilor, în același loc a fost construită actuala biserică de piatră.

În 1810, la Șumen a fost fondată și prima școală armeană, finanțată de reprezentanți ai comunității. În anul 2001, biserica a fost complet renovată, clopotnița a fost refăcută. Pe teritoriul bisericii s-au păstrat pietre funerare de marmură ale armenilor din secolele XVIII-XIX.

În 2014 a fost sărbătorită cu mare fast aniversarea a 180 de ani de la ridicarea bisericii.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

Leave a Reply

Your email address will not be published.