Szekely Csaba

BUDAPESTA / O nouă expoziţie a pictoriţei de originea armeană, Ermone Martaian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Abia suntem în prima lună a anului 2020 şi reprezentanţii artei şi culturii armeneşti din municipiul Gherla se remarcă peste hotare. Una din cele mai talentate pictoriţe născută în fostul  Armenopolis, Ermone Martaian  se poate lăuda cu o nouă expoziţie  deschisă zilele trecute nu oriunde, ci tocmai la Budapesta, unde trăieşte în prezent  cea mai   valoroasă artistă plastic originară din Gherla, unde şi în zilele noastre mica comunitate  mai respectă şi promovează valorile culturii tradiţionale armeneşti. Asta face şi  Ermone Martaian în Ungaria, unde la acest început de an se prezintă în faţa publicului budapestean prin noua expoziţie deschisă la sediul Centrului Cultural Armean.

Acolo ea expune miniaturi armeneşti de mare valoare artistică, dar şi un calendar în format mare pe anul 2020    realizat cu lucrările pictroriţei de origine gherleană. Tot acolo  este  prezentată vizitatorilor recenta apariţie editorială „ Covoare armeneşti”, în care grafica este realizată  chiar de Ermone Martaian, cartea  bucurându-se de o primire călduroasă din partea cititorilor.   

Pictoriţa de origine armeană din Gherla în cadrul Centrului Cultural Armean din Budapesta coordonează un cerc (de fapt,  un curs) de icoane pe sticlă şi de miniaturi armeneşti, frecventat atât de copii, cât şi de adulţi. Periodic membrii cercului participă la diferite expoziţii de arte plastice.   

  Szekely Csaba