Mihai Stepan Cazazian

BUCUREȘTI / Ziua Internațională a Francofoniei

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a deschis pe 21 martie 2018, lucrările conferinței „Modelul cultural francofon al României centenare”, eveniment care marchează și aniversarea a 25 de ani de francofonie instituționalizată în România.

Conferința, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Biroul Regional al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) pentru Europa Centrală și de Est (BRECO) și cu Universitatea București, a făcut o trecere în revistă a realizărilor României în cadrul OIF și a deschis un proces de reflecție privind rolul României într-o mișcare francofonă dinamică, solidară și în expansiune. Principalii vorbitori s-au referit la aniversarea a 25 de ani de când România este participant OIF, în anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, subliniind datoria de onoare de a continua tradiția francofoniei în țara noastră, dar și obiectivul de a consolida rolul României în spațiul geografic și cultural de expresie franceză.

Ambasadorul Armeniei în România, Sergey Minasyan, a participat la conferința de la Ministerul afacerilor externe unde a fost prezentat și un material video, realizat în Armenia, cu ocazia deschiderii oficiale a lucrărilor ce prefațează Summit-ului Francofoniei de la Erevan ce va avea lor în luna octombrie. La lucrările conferinței de la București reprezentanții  organizațiilor francofone din România și-au exprimat speranța că Summit-ul de la Erevan va  contribui  la strângerea legăturilor dintre statele francofone, precum și la consolidarea păcii în lume.

În timpul conferinței, ambasadorul Minasyan și Ministrul de Externe al României, Meleșcanu, au avut o conversație tete-a-tete.