Mihai Stepan Cazazian

București -Suceava / Conferința Europeană a tineretului Bisericii Armene cu tema ”Biserica și Familia” (10-14 august 2017)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În perioada 10-14 august   2017  Eparhia Armeană din România va fi gazda întrunirii reprezentanților organizațiilor tinerilor creștini armeni  care își desfășoară activitatea în  Eparhiile Armene din Europa, Orientul apropiat și nordul Africii. Evenimentul,primul de acest gen organizat în Eparhia noastră, se va desfășura în zilele amintite, conform unui program amplu care va cuprinde și participarea la pelerinajul anual tradițional organizat cu prilejul Hramului Mănăstirii Hagigadar din Suceava.  

 În  luna februarie a acestui an, la întrunirea Conducătorilor eparhiilor armene din Europa și a episcopilor delegați patriarhali pentru  diaspora armeană din Europa desfășurată la Viena   a fost acceptată cu bucurie propunerea PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Armene din România, ca  aceast prim pas pregătitor al evenimentelor ce vor marca anul 2018  drept An al Tinerilor creștini armeni din țările Europei, să se desfășoare în România sub forma conferinței ”Biserica și Familia”.  Chiar perioada aleasă, 10-14 august, este o recunoaștere a locului deosebit pe care Eparhia Armeană din România (cea mai veche de  pe cuprinsul Europei) și Mânăstirea Hagigadar, cea mai veche Mănăstire  armeană   din Europa,  îl au în istoria Bisericii Apostolice Armene și a diasporei armene. Tot în cadrul întrunirii amintite cei prezenți au hotărât  ca PS Episcop Datev Hagopian să fie ales ca președinte al comitetului de organizare a manifestărilor care se vor desfășura  cu implicarea organizațiilor tinerilor armeni din Europa în perioada 2017-2018.

La întrunirea  organizată în România vor participa aproximativ  100 de tineri armeni, cu vărste între 18-30 ani, din aproape 30 de țări. Evenimentele programate  în perioada amintită  se vor desfășura cu participarea unor reprezentanți de seamă  ai Bisericii Apostolice Armene, slujitori în diverse Eparhii  aflate în diaspora armeană. Astfel, vor fi prezenți IPS Arhiepiscop Hovnan Derderian (Eparhia  din Vestul SUA), PS Episcop Vahan Hovhanisian (Franța, Episcop delegat Patriarhal pentru Europa de Vest), PS Episcop Hovaghim Manukian (Marea Britanie și Irlanda), PS Episcop Armaș Nalbantian (Siria), PS Episcop Așot Mnațakanian (Egipt), PS Episcop Markos  Hovhanisian (Ucraina), PC Arhim. Boghos Vardanyan și Pr. Kevork Mirzoyan (Rusia), PC Arhim. Khoren Arakelian (Grecia), PC Arhim. Isahak Poghosian (Bulgaria), PC Arhim. Diran Bedrosian (Austria),  PC Arhim. Gusan Algeanian (Elveția), PC Arhim. Barsegh Pilavgian (Cehia), PC Arhim. Dagead Dzadurian (Polonia), PC Arhim. Tovma Khaciaturian (Italia) și Pr. Ararat  Gumbalyan din Georgia.

Pe perioada desfășurării întrunirii  tinerii participanți vor avea ocazia de a vizita în cadru organizat  Bisericile și Mănăstirile armene din Suceava precum și câteva Mănăstiri ale Bisericii Ortodoxe Române din  împrejurimile localităților amintite, fapt ce va contribui  la cunoașterea istoriei comunității armene din Eparhia Bisericii Armene din România dar și  a istoriei  poporului creștin român.

         În cadrul întrunirilor de lucru participanții vor dezbate  ca temă  relația  familiei creștine cu Biserica  precum și modul în care această relație poate să înfluențeze viața tinerilor  dar și a noilor familii creștine.

          Se urmărește  în mod deosebit:

          1-Activitatea pentru educarea tineretului în spiritul învățăturilor creștine și a tradițiilor bisericii armene spre a le asigura un bagaj  motivant de cunoștințe dar și o  temeinică dorință de  a aborda în cunoștință de cauză și cu trăire  spirituală  lucrarea de a  se integra în stăruința omenirii pentru păstrarea unei bune legături cu Dumnezeu prin Biserică, dar și a  păstrării unei frumoase normalități în relațiile dintre oameni.

          2-Crearea oportunităților de a oferi, în doar căteva zile, tinerilor participanți posibilitatea de a afla cât mai mult despre istoria celei mai vechi Eparhii din diaspora armeană și în general, a istoriei comunității armene care dăinuie pe pământ românesc de mai bine de 1000 de ani.

          3-Alcătuirea unui program pentru viitor ,care va urmări nu doar aprofundarea cunoștințelor despre trecut dar și  găsirea celor mai bune modalități de a stimula implicarea tuturor,individ sau familie, în slujba cunoașterii reciproce  prin  credință și sentiment național, toate slujind binelui și bunei înțelegeri, colabărării în spiritul adevărat creștin  pentru păstrarea și întărirea legăturii omului cu Dumnezeu.

          Întrunirea se va desfășura la inițiativa Arhiepiscopiei Armene din România, cu binecuvântarea SS Karekin al II lea, Patriarh și Catolicos al Tuturor Armenilor, lucrările urmând a fi conduse de IPS Arhiepiscop Hovnan Derderian, coordonator principal al  activității  adunării reprezentanților organizațiilor tinerilor armeni din diaspora. Pentru realizarea acestei inițiative  suportul financiar este asigurat prin bunăvoința Guvernului României-Secretariatul de Stat pentru Culte, AGBU, precum și a Eparhiei Armene din România.

          Adresăm tinerilor armeni din România invitația de a participa la evenimentele care se vor desfășura   în această perioadă la Suceava, sperând a vedea în sufletele lor și dorința de a se ruga la Mănăstirea Hagigadar  în zilele tradiționalului pelerinaj anual.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei armene din România