București : Seară aniversară la Biblioteca Dudian
Vineri 6 iunie sala Bibliotecii Eparhiei Bisericii Armene din București a fost neîncăpătoare. Motivul l-a constituit aniversarea a 90 de ani de viață a marelui cîntăreț și actor de film Charles Aznavour. Pe parcursul a cca trei ore artistul a fost cu noi grație ziaristei Madeleine Karacașian și a criticului de film Irina Margareta Nistor care ne-au vorbit despre viața și cariera unuia dintre cei mai mari interpreți ai scenei franceze dar și un remarcabil actor. Doamna Karacașian a cărei documentare a fost , ca de obicei, impecabilă ne-a vorbit despre viața artistului, născut la Paris într-o familie de emigranți armeni supraviețuitori ai genocidului din 1915. Au fost punctate principalele moment din cariera lui Aznavour însoțite de imagini iar apoi am aflat mai multe amănunte legate de concertul pe care artistul l-a avut la București, în anul 1963, cînd doamna Karacașian a asistat la spectacolul de la Sala Palatului, împreună cu regretatul Cik Damadian care a realizat, cu acel prilej, și o caricatură a lui Aznavour.
Apoi s-a amintit despre întîlnirea din anul 2004 a lui Aznavour cu comunitatea armeană chiar în această sală în care acum avea loc aniversarea lui. ( vezi Ararat nr. 5/2004 ) Aflat atunci în România pentru filmările la ecranizarea romanului Pere Goriot de Honore de Balzac, Charles Aznavour a acordat ziaristei Madeleine Karacașian un interviu care a fost publicat de revista Ararat cu titlul “Simțul familiei este o caracteristică ereditară a poporului armean” (vezi Ararat nr. 4/2004 )
Și dacă tot s-a vorbit de rolul interpretat de Aznavour în filmul Pere Goriot, criticul de film Irina Margareta Nistor a punctat cîteva repere din cariera sa de actor vorbind de principalele roluri interpretate în filme ca Nu trageți în pianist (1960), Zece negri mititei ( 1963) Toba de tinichea (1979) Ararat (2002).
În partea a doua a serii a fost difuzat concertul pe care interpretul l-a susținut la Erevan, în anul 2006 cu titlul “Aznavour et ses Amis” cu ocazia manifestărilor prilejuite de Anul Armeniei în Franța.
O seară deosebit de reușită la care au mai contribuit, pe lîngă gazda manifestării, Biblioteca Eparhiei Armene și Uniunea Armenilor din România și Editura Ararat.